Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Orban a reclamat Guvernul la Parchetul General pentru că nu a organizat alegeri locale în 57 de localități


Preşedintele Partidului Forţa Dreptei și fostul premier al României, Ludovic Orban, a depus, vineri 26 mai, la Parchetul General o plângere penală împotriva premierului Nicolae Ciucă şi a membrilor Guvernului pentru refuzul acestora de  organiza alegerilor locale parţiale în 57 de localităţi, unde mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care Consiliul Local a fost dizolvat.

În luna martie ac, Curtea de Apel Bucureşti a decis, la cererea lui Orban, obligarea Executivului la organizarea alegerilor locale parţiale în localităţile în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care consiliul local a fost dizolva.

Guvernul nu i-a răspuns lui Orban după ce Curtea de Apel București a decis că trebuie să organizeze alegeri locale

„Curtea de Apel a arătat că România este un stat de drept şi că Guvernul este primul care trebuie să respecte legea. Am adresat în urmă cu 3 săptămâni o scrisoare deschisă membrilor Guvernului, în frunte cu premierul Ciucă, în care am revenit cu solicitarea de a respecta Constituţia şi de a organiza alegeri la conducerea localităţilor unde sunt vacante poziţiile de primar. Nu am primit niciun răspuns, au refuzat sistematic să răspundă la orice fel de întrebare”, a declarat Orban la sediul Parchetului General, potrivit Agerpres.

Printre localitățile care au rămas fără primar se numără municipii precum Băileşti, Lugoj, Turceni, Sângeorz-Băi, dar și Sectorul 5 București, după condamnarea lui Cristian Piedone.

Cu doar o zi înainte de plângerea lui Orban, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) că  demarat procedurile pentru pregătirea alegerilor locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, programate pentru anul 2024. În urmă cu câteva luni, Guvernul Ciucă susținea că ia în calcul comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

CITEȘTE ȘI:  Ludovic Orban a depus plângere penală împotriva celor care l-au agresat la protestul AUR

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii