ONG-urile, îngrijorate de noua legislație a Ungariei care vizează influența străină
Apărătorii drepturilor din Ungaria își exprimă îngrijorarea cu privire la legislația propusă, care ar putea crește presiunea asupra presei independente și a grupurilor societății civile. Proiectul de lege, care se așteaptă să fie prezentat de partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, vizează înființarea unui birou care să investigheze activitățile considerate o amenințare la adresa „suveranității” Ungariei, relatează The Guardian.
Deși detaliile rămân limitate, legislația ar putea avea un impact semnificativ asupra finanțării externe a partidelor politice, a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile acuzate de Fidesz că acționează sub influența Washingtonului și/sau a Bruxelles-ului.
Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru consolidarea puterii și influențarea diferitelor aspecte ale vieții publice, a afirmat în mod constant că entitățile străine interferează în politica ungară, acuzându-i pe criticii săi că acționează împotriva intereselor naționale. În 2017, Ungaria a adoptat o lege controversată împotriva ONG-urilor, susținând că are ca scop asigurarea transparenței pentru grupurile care primesc donații străine. Ulterior, Curtea UE a decis că aceasta încalcă drepturile maghiarilor. În ciuda contestațiilor juridice și a criticilor internaționale, Orban persistă în a susține că acei critici interni sunt influențați de forțe externe.
„Ei au spus deschis că doresc o schimbare de guvern în Ungaria. Au folosit toate mijloacele de corupție politică pentru a finanța opoziția maghiară”, a declarat Orban într-un discurs din vara anului trecut, citat de sursa menționată anterior.
În timpul unei reuniuni de partid din septembrie, premierul ungar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la finanțarea străină, arătând spre grupurile societății civile și mass-media „finanțate de Bruxelles sau prin rețeaua Soros”.
În timp ce Ungaria se pregătește pentru alegerile pentru Parlamentul European și alegerile municipale de anul viitor, jurnaliștii și grupurile de supraveghere se tem că guvernul ar putea intensifica eforturile de suprimare a vocilor critice. Telex, una dintre ultimele instituții media independente din Ungaria, a emis un avertisment public în care afirmă că guvernul lui Orban, sub pretextul protejării suveranității, a declarat efectiv război presei critice. Apărătorii drepturilor spun că noua legislație face parte dintr-un proces de lungă durată, în timp ce Orban încearcă să își consolideze controlul.
„Ideea autorității de protecție a suveranității se încadrează cu siguranță într-o tendință”, a declarat Stefánia Kapronczay, director de strategie la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile. „Acceptarea finanțării din străinătate de către partidele politice este deja în afara legii și există un raționament bun în spatele acestui lucru. Temerea noastră bine întemeiată este că această viitoare legislație se va încadra în fluxul de acțiuni guvernamentale care încearcă să limiteze participarea la viața publică și funcționarea presei libere”, a spus ea.
Comentarii