Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


OMS, declarații contradictorii: Este rar ca un individ asimptomatic să transmită coronavirus

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 9 iunie 2020 Etichete: , ,

În toată această perioadă am fost informați de către autorități că riscul de a contacta infecția cu coronavirus este destul de mare ținând cont că anumiți bolnavi sunt asimptomatici și pot transmite virusul. Epidemiologul OMS Maria van Kerkhove a avertizat, în cadrul unei conferințe de presă, că este rar ca un individ fără simptome să transmită virusul.

Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat, luni, Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

Până acum specialiștii susțineau că boala este dificil de stăpânit tocmai din cauza purtătorilor de coronavirus care sunt asimptomatici.

Riscul acestei boli era dat tocmai de faptul că purtătorii asimptomatici puteau transmite boala unor persoane cărora virusul le-ar fi putut fi fatal.

Datele preliminare obținute de la primele focare de coronavirus indicau că virusul se poate răspândi prin contact personal, chiar dacă purtătorul nu are simptome. Însă acum, oficiali OMS spun că deși un asimptomatic poate răspândi virusul, totuși nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite microbul.

Epidemiologul Van Kerkhove a subliniat  că răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea și izolarea persoanelor cu simptome și pe anchetele epidemiologice.

Conform acesteia, anumite studii au arătat o răspândire a virusului prin intermediul unor persoane asimptomatice sau presimptomatice. Specialistul spune că este nevoie de mai multă cercetare.

Van Kerkhove a mai subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândi virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.

„Deși situația din Europa se îmbunătățește, la nivel global se înrăutățește. Peste 100.000 de noi cazuri au fost raportate în 9 dintre precedentele 10 zile”, a subliniat Tedros Ghebreyesus, șeful OMS, citat de CNBC.

Nu este pentru prima oară când OMS își schimbă poziția sau recomandările referitoare la pandemia de coronavirus.

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *