Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


OMS vine cu rectificări după informațiile transmise conform cărora asimptomaticii transmit „foarte rar” coronavirusul. Rafila: Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 iunie 2020 Etichete: , , ,

Epidemiologul OMS Maria van Kerkhove a avertizat, în cadrul unei conferințe de presă, că este rar ca un individ fără simptome să transmită virusul. La câteva ore după declarațiile specialistului, Organizația Mondială a Sănătății a venit cu rectificări.

Doctorul Van Kerkhove spune că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate când a făcut acele afirmații și că a fost vorba despre o „neînțelegere”.

„Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a spus medicul, marți, potrivit The New York Times.

OMS a organizat, marți, o conferință de presă specială pentru a fi clarificată întreaga situație.

În cadrul declarației de marți, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienților fără simptome și capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.

Vezi și OMS, declarații contradictorii: Este rar ca un individ asimptomatic să transmită coronavirus

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, consideră că există este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației.

„Știți care e problema? Am discutat cu reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la București, venind spre dumneavoastră, exact acest subiect. Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii persoanele, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că OMS ar avea nevoie de „mici corecturi” în strategia de comunicare.

„Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin foarte crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a subliniat Alexandru Rafila.

sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *