Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


OFICIAL Parchetul European își va începe activitatea de la 1 iunie

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2021

Comisia Europeană a confirmat oficial că Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie 2021. 

„Ne aflăm acum pe ultima sută de metri: suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kövesi, vor reprima activitățile infracționale și se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei”, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Vera Jourova, citată într-un comunicat transmis de Comisia Europeană.

Ce tipuri de infracțiuni va ancheta EPPO

EPPO va fi responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor ce afectează bugetul Uniunii Europene, printre care se numără: – frauda în materie de cheltuieli și venituri;

-frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);

-spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;

-corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;

-participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

VEZI MAI MULTE DETALII AICI: INTERVIU Cătălin Borcoman, procurorul european al României: După data de 1 iunie, toate cauzele noi care intră în competența EPPO sunt automat preluate de acesta / Cum se vor desfășura anchetele coordonate de Parchetul European – VIDEO

Situația procurorilor europeni delegați

Potrivit situației publicate pe 12 mai, Parchetul European ar urma să înceapă activitatea cu 47 de procurori europeni delegați din 14 state membre ale Uniunii Europene.

5 dintre cei 6 procurori delegați ai României au început să lucreze pentru noua structură înființată la nivelul UE.

Cei mai mulți procurori delegați vin din Germania, unde cei 11 candidați propuși de la Berlin au și început să lucreze pentru EPPO. La polul opus, Cipru, Finlanda, Grecia, Luxemburg și Slovenia nu propus niciun candidat pentru funcția de procuror european.

Cine sunt procurorii români delegați

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

CITEȘTE ȘI: Laura Codruța Kovesi: Parchetul European nu a fost creat pentru a se ocupa de cazuri mărunte. Vom arunca o privire în toate statele membre

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW