Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O nouă gaură neagră pentru economia românească? Guvernul vrea să repornească fabrica de zahăr Luduș

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 mai 2022

Guvernul a aprobat miercuri, 4 mai, un memorandum privind mandatarea reprezentanților Ministerului Agriculturii privind demararea negocierilor în vederea menținerii activității fabricii de zahăr de la Luduș. 

Tereos, cel de-al doilea mare producător de zahăr din lume ca volum al operațiunilor, a închis fabrica de zahăr de la Luduș la începutul acestui din cauza pierderilor. Potrivit datelor publicate pe Listafirme.ro, în 2020 subsidiara din România a gigantului francez a înregistrat pierderi de 25 milioane lei, iar în ultimii cinci ani acestea s-au ridicat la aproape 100 milioane lei.

„De când Tereos a achiziționat fabrica de zahăr de la Luduș, din România, această fabrică s-a confruntat cu dificultăți datorate în principal reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor tentative de soluționare a situației, și astfel s-au acumulat pierderi substanțiale”, au transmis reprezentanții companiei franceze, în momentul anunțului privind închiderea societății.

Reprezentanții Guvernului rămân vagi în explicații

Contactat de Mainnews.ro pentru a lămuri intențiile autorităților legate de fabrica de zahăr Luduș, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu a afirmat că, în acest moment, sunt analizate mai multe soluții, fără a preciza însă care sunt acestea.

„Pe măsură ce negocierile se vor derula și se creionează soluția ce mai potrivită, vom oferi toate informațiile necesare”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Nici textul memorandumului nu lămurește exact ce au de gând să facă reprezentanții Guvernului.

„Prin prezentul memorandum, solicităm mandatarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea demarării negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA, pentru continuarea activității de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă si implicit a păstrării locurilor de muncă a salariaților din fabrică”, se arată în memorandului adoptat de Guvern.

În singur lucru este cert în toată această poveste. Dacă autoritățile vor prelua activele fabricii de zahăr de la Tereos, vor trebui să își asume și viitoare pierderi, care, luând în calcul modul în care sunt administrate alte companii deținute de stat, ar putea fi chiar mai mari decât cele raportate de gigantul francez.

De ce vrea Guvernul reluarea activității fabricii de zahăr

Una dintre narațiunile împinse în ultimele luni pentru a justifica creșterea explozivă a prețurilor la anumite produse este așa-numita speculă a comercianților. Deși niciun mare comerciant nu a fost amendat deocamdată pentru așa ceva, ceea ce nici nu ar fi normal având în vedere că în România este economie de piață, Guvernul elaborează măsuri pentru a rezolva această „problemă”.

Practic, principala justificare menționată în memorandum este legată de faptul că „Agrana” a rămas singurul producător de zahăr din România, ceea ce ar putea duce, spun reprezentanții Guvernului, la o creștere artificială a prețurilor.

„Redeschiderea fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA ar asigura menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului, ceea ce reprezintă un obiectiv strategic necesar a fi îndeplinit la nivel guvernamental pentru a se putea preîntâmpina manifestarea unui asemenea risc”, se afirmă în documentul aprobat de Guvern.

Un alt motiv invocat de Guvern este legat de războiul din Ucraina.

„Înlocuirea sau suplimentarea importurilor de zahăr genereaza costuri suplimentare consistente la bugetul de stat și implicit apariția unor dezechilibre bugetare. În acest sens, ținem să mai precizăm faptul că, în prezent, exportul Ucrainei către țările Uniunii Europene beneficiază de un contingent tarifar anual de import cu taxe zero”, se mai afirmă în memorandum.

Sursa foto: zi-de-zi.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/o-noua-gaura-neagra-pentru-economia-romaneasca-guvernul-vrea-sa-reporneasca-fabrica-de-zahar-ludus/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *