Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


O nouă gafă a ministrului de Finanțe: Nu știe cât e salariul minim net

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 august 2021

Dan Vîlceanu a susținut marți, 24 august, prima conferință de presă în calitate de ministru al Finanțelor, prilej cu ocazia căruia a arătat că nu știe valoarea salariului minim net din România. 

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști care este valoarea salariului minim net: „1600 și ceva. E 2300 salariul minim brut, deci nu are cum sa fie 1300(n.r. salariul minim net)”, a răspuns Dan Vîlceanu.

Doar că valoarea salariului minim net, adică banii pe care îi primesc angajații, după ce sunt plătite toate taxele către stat, este de 1.386 de lei, la un salariu minim brut de 2.300 de lei.

Săptămâna trecută, când a preluat portofoliul de la Finanțe, Dan Vîlceanu a făcut o altă gafă. Acesta a contestat datele privind rata inflației, calculată de Institutul Național de Statistică pentru primele șapte luni ale anului la 5%.

Am lămurit de atunci, când dumneavoastră ați spus că nu știu rata inflației, e 4,9 la sută. Sigur că sunt scumpiri, există la energie electrică, combustibil, gaze, materiale de construcție, e o tendința generală de creștere a prețurilor. Creșteri 24 la sută la energie, peste 20 la sută la gaze, ca toata lumea, și eu resimt aceste scumpiri. Sunt convins că e un fenomen tranzitoriu”, a explicat oficialul.

Potrivit declarației de avere a ministrului de Finanțe, acesta are un teren și două case în județul Gorj, dobândite în anul 2002, când Dan Vîlceanu avea 22 de ani și nu era angajat.

Am beneficiat de acest noroc de a avea părinții cu o stare materiala bună, acele case sunt într-o comună din Gorj. Prețul a fost unul foarte bun și nu vorbim de sume foarte mari. La momentul acela, val proprietății era cât prețul unui apartament cu 2 camere din București”, a spus ministrul.

Context

Dan Vîlceanu a depus jurământul și a preluat funcția de ministru al Finanțelor miercuri, 18 august, după ce a primit un vot favorabil în ședința Biroului Politic Național al PNL din aceeași zi.

Numele deputatului a fost vehiculat în spațiul public drept înlocuitorul lui Nazare la Finanțe, imediat după ce acesta din urmă a fost revocat de premier, la finalul lunii iunie, Vîlceanu fiind considerat unul dintre apropiații premierului Florin Cîțu.

Dan(n.r. Vîlceanu) este prietenul și colegul meu, de când am intrat în Parlament, în 2016!”, scria Florin Cîțu, în mesajul de felicitare după alegerile PNL Gorj de la începutul lunii iulie, câștigate de Dan Vîlceanu.

Șef al liberalilor din Gorj, Dan Vîlceanu este de profesie economist. Înainte de a intra în PNL, el a făcut parte din PD-L și TSD (Tineretul Social Democrat).

CITEȘTE ȘI: Parchetul General, detalii despre dosarul în care a fost cercetat Dan Vîlceanu. De ce a fost clasată cauza

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *