Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


O grupare care ar fi transportat în condiții improprii peste 180 de migranți pe ruta Bulgaria-Timișoara, destructurată de DIICOT

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 19 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat joi, 19 ianuarie, că 21 de persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile într-un dosar ce vizează traficul de migranți și trecerea frauduloasă a frontierei de stat. 182 de persoane, care ar fi plătit între 8.000 de euro și 13.000 de euro pentru a ajunge în Vestul Europei, ar fi fost transportate de membrii grupării în condiții improprii din Bulgaria până în zona Timișoarei.

În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni români și bulgari, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, în vederea obținerii în mod facil a unor sume importante de bani, grup care a acționat până în prezent”, se arată într-un comunicat transmis de DIICOT.

Anchetatorii susțin că membrii grupării au racolat, îndrumat, călăuzit, transportat și adăpostit mai mulți migranți, punându-le viața, integritatea sau sănătatea în pericol.

Concret, grupurile de migranți erau îndrumate să tracă frontiera româno-bulgară cu ambarcațiuni nesigure, erau abandonate în zone greu accesibile și în condiții meteorologice defavorabile sau erau transportate în condiții improprii, în portbagajul unor mașini, potrivit procurorilor.

Membrii grupării care acționau pe teritoriul Bulgariei îndrumau grupurile de migranți până la frontiera cu România, în zona județului Dolj, de unde erau preluați de români și ajutați să traverseze fluviul Dunărea cu ambarcațiuni, arată sursa citată.

Ajunși în România, ei erau aduși în imobile deținute de membrii grupării și, după câteva ore, îmbarcați în tiruri sau autoturisme, fiind transportați până în zona Timișoarei.

Pentru a ajunge în state din Europa de Vest, în special în Germania, migranții plăteau sume cuprinse între 8.000 de euro și 13.000 de euro, au transmis procurorii.

Procurorii au documentat, astfel, 8 transporturi prin care au fost introduși în România 182 de migranți.

Ultimul transport a fost depistat la data de 13.01.2023, când poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj şi a sectoarelor din zona de competenţă au oprit pe raza localităţii Bistreţ un grup format din 21 de cetăţeni sirieni”, potrivit sursei citate.

În urma a 17 percheziții făcute în județul Dolj în acest dosar, au fost ridicate 4 autovehicule, 22.465 de euro, 38.100 de lei, un revolver, stații de emisie-recepție și diverse sisteme informatice.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii