Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


O asociație de procurori intervine în scandalul dosarului care vizează activitatea unor membrii CSM: Presiune a factorului politic, prin intermediari, în procedura de numire a procurorilor de rang înalt

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2020 Etichete: , , ,

O asociație profesională de procurori susține că scandalul dosarului în care este vizată activitatea unor membrii ai CSM a venit într-o perioadă în care au loc procedurile pentru numirea în funcție a procurorilor-șefi ai DNA, DIICOT și Parchetului General. În acest context, transmite AMASP, SIIJ a preferat o abordare care să genereze „acuzații publice de presiune a factorului politic în procedura de numire a procurorilor de rang înalt”. 

Săptămâna trecută, secția pentru procurori a CSM a emis avizele pentru propunerile de procurori-șefi care să conducă marile parchete ale țării.

Luni, fostul vicepreședinte al instituției, Nicolae Solomon, a fost citat în calitate de martor, într-un dosar din 2018 la Secția Specială, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. De asemenea, a fost citat și procurorul Florin Deac, membru CSM, în calitate de martor, într-un dosar din 2018 referitor la infracțiunile de neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

„Au apărut informații potrivit cărora doi membri ai Secției pentru procurori au fost citați în dosare aflate pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în datele de 17 și, respectiv, 19 februarie 2020, fapt confirmat, ulterior, printr-un comunicat de presă, unul dintre aceste dosare având ca punct de pornire o plângere a site-ului luju.ro”, transmite AMASP.

În acest context, AMASP își exprimă public indignarea față de „caracterul inadecvat al acestui demers procedural, de
natură a genera suspiciuni de presiune asupra membrilor CSM, raportat la citarea acestora în dosare care au fost înregistrate în anul 2018″.

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este vizată în acest moment de un proiect de lege pentru desființarea sa, și de cauze pe rolul CJUE care vizează același obiectiv.

Conform AMASP, modalitatea de instrumentare a acestor cauze a fost demarată odată cu dosarul penal în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub acuzare cu o zi înainte de audierile ce urmau a avea loc în Parlamentul European pentru funcția de procuror șef european.

„Atunci, ca și în prezent, în loc să gestioneze desfășurarea urmării penale în dosare cu mare impact mediatic de o manieră imparțială, echidistantă, pe care o impune de altfel însăși legea, SIIJ a preferat o abordare susceptibilă cel puțin să genereze acuzații publice de presiune a factorului politic, prin intermediari, în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, ceea ce se constituie într-un motiv suplimentar de natură a pleda pentru desființarea sa”, a mai transmis asociația de procurori.

Context

Nicolae Solomon și Florin Deacu  au fost citați prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM. Solomon a fost citat pentru data de 17 februarie, iar Deac pentru data de 19 februarie, ambele citații fiind semnate de Adina Florea.

Procurorii din CSM acuză presiuni din partea Secției Speciale și anunță că vor sesiza Comisia Europeană.

Cei doi membri ai CSM au fost citați la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a CSM a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, pentru șefia marilor parchete din România, dintre care două au fost negative.

sursa foto: ICCJ

 

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/o-asociatie-de-procurori-intervine-in-scandalul-dosarului-care-vizeaza-activitatea-unor-membrii-csm-presiune-a-factorului-politic-prin-intermediari-in-procedura-de-numire-a-procurorilor-de-ran…

  • … [Trackback]

    […] There you will find 87360 additional Info on that Topic: mainnews.ro/o-asociatie-de-procurori-intervine-in-scandalul-dosarului-care-vizeaza-activitatea-unor-membrii-csm-presiune-a-factorului-politic-prin-intermediari-in-procedura-de-numire-a-proc…

  • … [Trackback]

    […] There you can find 96024 more Info to that Topic: mainnews.ro/o-asociatie-de-procurori-intervine-in-scandalul-dosarului-care-vizeaza-activitatea-unor-membrii-csm-presiune-a-factorului-politic-prin-intermediari-in-procedura-de-numire-a-procurorilo…

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/o-asociatie-de-procurori-intervine-in-scandalul-dosarului-care-vizeaza-activitatea-unor-membrii-csm-presiune-a-factorului-politic-prin-intermediari-in-procedura-de-numire-a-procurorilor-de-rang-ina/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *