Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Numărul de semnături pentru candidatura la prezidenţiale ar putea fi redus/ Șeful AEP: Nu vrem să ne mai întâlnim cu situația de la alegerile europarlamentare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2019 Etichete: , ,

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Buică, a declarat pentru Mainnews.ro că va face o analiză și va trimite o adresă către grupurile parlamentare privind oportunitatea unui proiect de lege prin care să se reducă la 20.000 a numărului de semnături necesare susținerii candidaturii la alegerile prezidențiale „să nu ne mai întâlnim cu ce ne-am întâlnit la alegerile europarlamentare și prezidențiale care sunt în desfășurare”.

„Este vorba de o analiză de reducere a numărului de semnături și modalitatea de strângere și ulterior de valorificare a acestora, astfel încât să ne asigurăm că toate sunt pe bune, aceste semnături. Pentru că așa cum arată lucrurile acum, avem șansa ca și la europarlamentare, pentru că și la europarlamentare BEC a respins pe aceeași temă candidaturi, doar că, la acea dată, Înalta Curte de Casație și Justiție ne-a validat și a păstrat soluția noastră de respingere a candidaturilor datorită similitudinilor și viciilor din acele liste de susținători. Nu este o practică nouă”, a precizat Constantin Buică.

Buică a explicat care este procedura prin care se găsesc nereguli pe listele de semnături ale candidaților:

„Noi, prin analiza a tuturor listelor de susținători, s-au constatat diverse similitudini, aceeași semnătură a unei persoane s-a regăsit de mai multe ori pe mai multe liste, sau, au fost serii ale actelor de identitate verificate de către personalul nostru în registrul electoral și nu au corespuns. Noi nu am făcut doar ochiometric acea verificare, a fost făcută prin serii, pentru că pe listele electorale nu sunt CNP-urile am luat seriile și numărul actului de identitate și le-am verificat în registru aleatoriu prin sondaj și nu au corespuns. Așa am susținut acea respingere a candidaturii, inclusiv prin verificarea în registrul electoral”, a mai spus șeful AEP.

Constantin Buică a explicat că ar vrea ca un astfel de proiect de lege să fie adoptat ori în sesiunea parlamentară de acum, ori în sesiunea de vară”.

În prezent, Legea arată că numărul de semnături pentru validarea candidaturii la alegerile prezidențiale este de 200.000 pentru partidele politice și de 100.000 pentru candidații independenți.

A fost stabilită ordinea candidaților pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.

Astfel, potrivit tragerii la sorți, ordinea este următoarea:

Klaus Iohannis,

Theodor Paleologu,

Dan Barna,

Kelemen Hunor,

Viorica Dăncila,

Cătălin Ivan,

Ninel Peia,

Sebastian- Constantin Popescu,

John-Ion Banu,

Mircea Diaconu,

Bogdan Stanoevici,

Ramona Bruynssels,

Viorel Cataramă,

Alexandru Cumpănașu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com