Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Noul președinte al CSM, despre Secția Specială: Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 3 decembrie 2020

Judecătorul Bogdan Mateescu a declarat, după ce a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, că organizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție „nu este eficientă”, potrivit Agerpres.

(n.r. SIIJ)  Astfel cum este organizată astăzi, nu este eficientă. Împreună, în schimb, cu sistemul judiciar, cu partenerii noştri, în crearea unei propuneri corespunzătoare va trebui să găsim o soluţie astfel încât drepturile şi libertăţile şi independenţa judecătorului să fie respectate, însă, în acelaşi timp, să asigurăm eficienţa sub aspectul tragerii la răspundere penală şi a magistraţilor care greşesc”, a declarat, joi, Bogdan Mateescu, pentru Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Cine e Bogdan Mateescu, noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătorul a precizat că justiția în independența sa nu se disociază de ideea de responsabilitate.

Este o onoare şi o imensă responsabilitate pentru mine, mai ales în condiţiile în care ne aşteaptă un an extraordinar de dificil, în contextul destul de dificil în care ne aflăm şi în contextul modificării legilor Justiţiei. Vreau să asigur magistratura că în CSM va avea în continuare un sprijin. Consiliul se va preocupa şi anul viitor pentru apărarea în termenii cei mai optimi a independenţei sale. În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe toţi, inclusiv societatea în ansamblul ei, că justiţia în independenţa sa nu se disociază de ideea de responsabilitate şi că vă rog pe toţi cei care ne urmăriţi să veniţi cu sprijin şi înţelegere către puterea judecătorească pentru că ea reprezintă ultimul bastion şi cel mai important al respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale dumneavoastră”, a afirmat noul președinte CSM, Bogdan Mateescu.

Bogdan Mateescu a fost ales președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul a obținut 13 voturi pentru, 3 împotrivă și 2 nule. La rândul său, procurorul Florin Deac a fost ales în funcția de vicepreședinte al forului, cu 13 voturi pentru și 5 împotrivă.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT – Bogdan Mateescu: Preşedintele CSM trebuie să insiste pentru păstrarea Inspecţiei Judiciare în limitele ei legale/ Legile justiţiei, marea provocare a anului 2021

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *