Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Noul Cod Silvic, în dezbatere publică. Până la cinci ani de închisoare pentru furtul de lemne

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 1 august 2023 Etichete: , , , , ,

Ministerul Mediului a lansat, marți, 1 august, în dezbatere publică proiectul de Cod Silvic. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță că este un act normativ „scris de la zero”, cu prevederi care să protejeze pădurile din România. La redactarea Codului Silvic au participat experți în protejarea Mediului. 

„Noul Cod Silvic, lansat în dezbatere publică, este primul cod din 2008 încoace scris de la zero şi născut într-un context firesc! Pasul 1 din acest context a fost elaborarea şi aprobarea Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030. Pasul 2: a fost conceperea Codului Silvic în baza noii strategii. Este  construit ţinându-se cont de: nevoile sectorului, de cum au evoluat aşteptările societăţii faţă de pădure, de provocările actuale naţionale, dar şi europene, şi de faptul că pădurile sunt cel mai bun aliat al nostru împotriva schimbărilor climatice. Cred că noul Cod Silvic este foarte aproape de cum trebuie să arate o lege de bază a silviculturii în orice stat”, a precizat ministrul Mircea Fechet, într-o conerință de presă.

Cinci ani de închisoare pentru furtul de lemne

Modificările la Codul Silvic vizează combaterea furtului de lemne. Potrivit ministrului Fechet, este propusă o sancțiune complementară privind transportul nelegal de lemne. Acesta ar urma să se pedepsească cu închisoare de până la cinci ani. De asemenea, introducerea unor date false în aplicația „SUMAL”, cea care gestionează intrările /ieșirile de material lemnos va fi pedepsită cu închisoare  un an la 5 ani.

Dacă va fi adoptat în forma lansată în dezbatere publică, Noul Cod Silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost în trecut despădurite și ulterior au fost abandonate de proprietari. Este voba despre aproximativ 5000 de hectare identificate până în acest moment, dar bineînțeles că această cifră poate să și crească, a subiniat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Potrivit unui raport al fundației WWF România, în fiecare oră, sunt defrișate șase hectare, însumând, într-un an, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiate ilegal în țara noastră.

Sursă foto: Unu pe Trotuș

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW