Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Noile restricții se aplică de la miezul nopții în București. Unde este necesar certificatul verde digital

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2021

Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis duminică, 24 octombrie, aplicarea Hotărârii de Guvern prin care sunt introduse noi restricții, care urmăresc reducerea transmiterii noului coronavirus, dar și stimularea campaniei de vaccinare. 

Conform CMBSU, noile măsuri se vor aplica începând cu 25 octombrie, ora 0:00.

Cele mai importante măsuri:

Sunt interzise, pentru 30 de zile, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshop-uri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise.

Competițiile sportive se pot desfășura doar fără spectatori.

Accesul în cinematografe este permis doar persoanele pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare împotriva COVID-19 sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Slujbele se desfășoară în interiorul și/sau în afara bisericilor, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, însă pentru participare nu este nevoie de certificatul verde digital.

Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Participarea este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Mitinguri și demonstrații se pot desfășura cu maximum 100 de persoane, masca de protecție fiind obligatorie. Participarea este permisă doar doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Activitatea restaurantelor și cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00—21:00. Participarea este permisă doar doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni.

CITEȘTE ȘI: SURSE Guvernul s-a răzgândit: Școlile private vor fi închise

Magazinele alimentare își vor putea desfășura activitatea în intervalul orar 5:00—21:00, accesul fiind permis tuturor cetățenilor.

Activitatea în sălile de fitness este permisă fără a depăși 30% din capacitate, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Activitatea sălilor de jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

La apariția a trei cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în cămine studențești, acestea se închid pentru 14 zile. Cine nu se poate deplasa la domiciliu sau într-o altă locație va intra în carantină pentru 14 zile.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în instituțiile publice și este permis doar celor
care fac dovada vaccinării (10 zile de la finalizarea schemei complete), care prezintă rezultatul negativ al unui test COVID (nu mai vechi de 72 de ore pentru test PCR, respectiv nu mai vechi de 48 de ore în cazul celui antigen) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

DOCUMENT Hotărârea de Guvern este disponibilă aici

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *