Noile reguli de funcționare a școlilor în valul 5 al pandemiei, explicate de miniștrii Educației și Sănătății
Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, ministrul Educației și cel al Sănătății, au explicat schimbările aduse în ceea ce privește funcționarea cu prezență fizică a școlilor și grădinițelor din țară, menționând că vor intra în vigoare de vineri, 14 ianuarie.
„(n.r. Măsurile) vor face posibile 2 lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ – modul în care se vor dezvolta copiii acestei generații, afectați foarte serios în ultimii 2 ani – și să încercăm să ținem un echilibru cu capacitatea de acordare a asistenței medicale”, a precizat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de ministrul Educației.
Ministrul Educației a precizat că, în ședința CNSU de joi, s-a luat decizia de a renunța la parametrii introduși în urmă cu 2 luni, în funcție de care școlile erau trecute în online.
„Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului de învățământ. Parametrul de rată de vaccinare a fost o motivație puternică pentru ca, în prezent, personalul din învățământ să aibă o rată de vaccinare de peste 70%”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
Cursuri online, dacă gradul de ocupare din spitale trece de 75%
Astfel, potrivit deciziei CNSU, elevii pot merge fizic la școală, în județele în care rata de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții COVID este de cel mult 75%. Dacă rata trece de 75%, elevii vor face cursuri online. Apoi, școlarii vor reveni în bănci doar după ce rata scade sub 70%
„A fost o evaluare a colegilor din sănătate publică ce consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea. La 70% se vor relua cursurile, trebuie să fie o diferență sensibilă atunci când redeschizi școala, ca să nu fii nevoit să o închizi iar săptămâna trecută”, a explicat ministrul Sănătății.
În acest moment, cel mai mare grad de ocupare este în județul Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28%. Zona București-Ilfov, ce va fi analizată împreună, are un grad de ocupare egal cu media la nivel național, 16%, potrivit datelor furnizate de Alexandru Rafila.
„Luni, toate școlile din România vor putea să aibă prezență fizică”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Totodată, gradul de ocupare din spitale pe fiecare județ va fi publicat pe site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este cel care decide dacă o școală trece în mediul online sau nu, ținând cont de parametrul explicat anterior.
Cursuri suspendate într-o clasă, la 3 cazuri de COVID
Totodată, când sunt depistate 3 cazuri de COVID-19 într-o clasă, într-un interval de 7 zile consecutive, va fi suspendată toată activitatea clasei. Dacă o școală are cel puțin jumătate din clase cu activitatea suspendată, unitatea de învățământ va trece în mediul online.
„Ne dorim, știu din ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani, să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, dar trebuie să adaptăm în funcție de evoluția epidemiologică, dar și de apariția tulpinilor noi, cum e Omicron”, a precizat Alexandru Rafila.
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății va fi publicat vineri în Monitorul Oficial.
Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea
Comentarii