Noi reguli referitoare la călătoriile în Spațiul Schengen începând cu 31 martie. Care sunt condițiile de călătorie pentru minori
Inspectorul General al Poliției de Frontieră, Cornel-Laurian Stoica a transmis, duminică, condițiile în care cetățenii români vor putea călători spre țările din Spațiul Schengen începând din 31 martie.
Cetățenii nu se vor mai opri pentru controlul Poliției de Frontieră, ci vor merge direct spre porțile de îmbarcare. Acesta a precizat că polițiștii de frontieră se vor afla în aeroporturi pentru a face verificări inopinate.
„Începând cu 31 martie anul curent, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară. Însă, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești aleatorii și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”, a transmis inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.
Acțiunile polițienești se vor desfășura pe baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. În astfel de situații, polițiștii pot întreprinde măsuri pentru a verifica identitatea și statutul persoanelor în bazele de date operative, folosind dispozitive mobile de control.
Persoanele căutate la nivel național sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente. Celor găsiți vinovați de comiterea infracțiunilor, cum ar fi posesia de substanțe interzise, deținerea de documente false sau falsificate sau trecerea ilegală a granițelor, li se vor întocmi documentele necesare pentru demararea cercetării penale.
Condițiile de călătorie pentru minori
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
– Document de călătorie valabil
– Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți
– Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele
– Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens
– Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
– Document de călătorie valabil
– Acord din partea ambilor părinți
– Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește
Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.
Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.
Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră a amintit că pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.
„Vreau să vă asigur că Poliția de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu data de 31 martie. Pe lângă regândirea dispozitivului și a măsurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protecția cetățenilor, în special a cetățenilor români minori, au fost dispuse măsuri și pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetățenii care călătoresc în statele non-Schenge”, a anunțat Cornel-Laurian Stoica.
Care este stadiul negocierilor pentru accederea și cu granițele terestre la Spațiul Schengen
Cătălin Predoiu a vorbit sâmbătă despre angajamentul constant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru aderarea României la Spațiul Schengen, inclusiv la frontierele terestre.
În cadrul interviului, ministrul a oferit informații cu privire la stadiul actual al negocierilor și despre perspectivele ca România să adere în totalitate, adică și cu frontierele terestre.
„Noi avem permanent contact cu Ministerul Afacerilor Interne din Austria. Am avut personal discuții cu ministrul Karner, îndelung, în acest an, de trei ori până acum. Cea mai recentă a fost săptămâna trecută la Viena. Relația este foarte bună, cooperăm foarte bine, protecția frontierelor, combaterea migrației ilegale, combaterea criminalității transfrontaliere”, a afirmat Cătălin Predoiu.
Acesta susține că dorește că extindă colaborarea cu Austria și să dezvolte o platformă solidă de cooperare polițienească internațională.
„Am propus ministrului Karner să extindem colaborarea noastră dincolo de subiectul Shengen și să avem o platformă de cooperare polițienească internațională foarte solidă cu Austria. Ne interesează foarte mult combaterea traficului de droguri și a traficului de persoane. S-a primit cu foarte mare deschidere și bucurie, aș putea spune, această propunere a noastră și ne-am apucat să lucrăm la acest lucru”, a mai adăugat ministrul.
Foto: PrtSc Facebook Ministerul Afacerilor Interne
Comentarii