Noi firme interesate să producă tunele de decontaminare. Astfel de produse au ajuns deja în mai multe spitale din țară – INTERVIU
În contextul în care epidemia de COVID-19 s-a extins rapid în întreaga țară, autoritățile au fost nevoite să ofere un răspuns pe măsură. S-au făcut achiziții de echipamente de protecție în regim de urgență, eludându-se astfel o parte din reglementări. Firmele au încercat să se adapteze la noile circumstanțe, iar o parte din ele au încercat să-și reconvertească activitatea pentru a suplini cererea imensă de echipamente de protecție sanitară – măști, viziere, combinezoane, mănuși, sau tunele de decontaminare.
Tunelul de decontaminare, un produs care a împânzit piața
Nu se cunoaște foarte mult despre eficiența acestor tunele, dar Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare are o procedură de omologare destul de lejeră, pe principiul – „dacă nu face rău, noi îi dăm avizul”.
„Ne uităm și noi să acopere o anumită suprafaţă, să pulverizeze particule de o anumită dimensiune, plus cerinţele în vigoare pentru protecţia muncii, să nu-i cadă cuiva în cap. Oricum, nu e cine-ştie-ce instalaţie inginerească”, a declarat pentru Recorder Col. Tiberius Tomoiagă, directorul ştiinţific al acestei agenții.
Astfel de dispozitive au ajuns deja la UPU SMURD Târgu Mureş, Serviciul de Ambulanță Giurgiu, Spitalul Județean din Timișoara, Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, sau la spitalele Colțea, Colentina și Fundeni.
Firma „Mega Prest” din Pașcani produce echipamente electronice. Înființată în anul 2003, societatea a avut un profit net cumulat în ultimii trei ani de aproximativ 3,4 milioane de lei. Acum, și-a orientat producția și către tuneluri pentru decontaminare. Am discutat cu Alex Savoae – reprezentant al firmei, pentru a ne explica în ce constă produsul.
La momentul interviului, tunelul conceput la Pașcani se afla în procedura de omologare la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, pentru a putea fi utilizat și în unitățile sanitare.
Ce face produsul?
Este un sistem dual bazat pe atomizare de substanța dezinfectantă și tratament cu ultraviolet în banda 200-280 de nanometri nivel de undă recomandată de institutele de cercetare internaționale.
Noi când am cercetat fabricarea dispozitivului ne-am axat foarte mult pe Institutul Internațional UVA Association.
Poate ucide noul coronavirus?
Deocamdată între toate testele care au fost făcute nimeni nu e spus exact doza necesară de UV pentru a ucide exact coronavirusul, pentru ca încă nu s-au terminat toate testele. Dar, SARS COV-1 moare la o doză medie de 67 de Joule pe metru pătrat, și toți presupun că aceeași cantitate de ultraviolete ar fi necesară și pentru SARS COV-2.
În dispozitivul creat de noi cantitatea de energie este un pic mai mare, timpul recomandat minim este de 10 secunde la o intensitate de 7 watt pe metru pătrat, asta ar însemna undeva la 70 de Joule pe metru pătrat radiațiune și se poate merge până la un timp de expunere de 35 de secunde care din calcule ar ieși o cantitate suficient de mare. La această cantitate suficient de mare, se dezinfectează HIV-ul ca virus.
A fost omologat produsul?
Noi am trimis documentația toată, așteptăm avizarea. Au spus că durează puțin. (…) Eu sunt producător, nu importator.
Când v-ați gândit la crearea acestui dispozitiv?
Avem vreo trei săptămâni. Am demarat partea de documentație de ceva timp, de când a început isteria cu coronavirus, ca a durat un pic sa ne documentam, sa facem niște analize, pentru că, în primul rând, ne gândim la consecințele ulterioare, dacă ne apucăm să facem un produs să îl vindem. Acum cu nebunia asta, lumea poate să îl achiziționeze, sa zică că e bun. Noi am făcut un calcul al eficienței, omul sa știe ce a cumpărat pentru că nu vrem să creăm o siguranță falsă atât medicilor, atât persoanelor care se dezinfectează prin acest tunel.
Până acum, ce ați produs, cu ce v-ați ocupat?
Noi ne ocupam de sisteme de achiziție de automatizări la contoarele de utilități și echipamente Smart City.
Ați avut comenzi?
Am făcut niște donații pana acum, la Poliția Municipală la Iași, la Pașcani la stația de Salvare și mai sunt câteva achiziții.
Capacitatea de producție cam până la ce nivel e?
Undeva la 50 de bucăți pe săptămână.
Comentarii