Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Moțiunea împotriva ministrului Lucian Bode, respinsă de Camera Deputaților

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 8 februarie 2023 Etichete: , , ,

Moțiunea simplă depusă de Uniunea Salvați România (USR) și Forța Dreptei împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost respinsă miercuri, 8 februarie, de Camera Deputaților, notează News.ro

Moțiunea simplă a fost anunțată de reprezentanții partidelor la scurt timp după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a stabilit că Lucian Bode a plagiat în  lucrarea sa de doctorat.

Moțiunea a fost respinsă cu 189 de voturi „împotrivă”, 90 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Dezbaterea moțiunii simple a avut loc luni, 6 februarie. Atunci, Lucian Bode a susținut că moțiunea este „un atac politic concertat”, cu scop electoral. Totodată, Bode s-a apărat spunând că a respectat toate standardele în vigoare la alcătuirea tezei sale din 2018. Detalii aici.

Aceasta este a treia moțiune simplă depusă recent împotriva lui Lucian Bode de USR și Forța Dreptei.

Cele două partide au mai încercat în decembrie să depună o moțiune simplă împotriva lui Lucian Bode, în contextul eșecului aderării la Schengen, însă demersul a fost blocat în chestiuni procedurale de conducerea Parlamentului.

O altă moțiune simplă depusă în toamnă în contextul scandalului referitor la contractul acordat de MAI companiei BMW pentru achiziția de autospeciale a fost respinsă de parlamentarii puterii.

Scandalul plagiatului

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis miercuri, 11 ianuarie, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode conține fragmente de text plagiate din alte lucrări și grave erori de citare, care pot fi încadrate sub umbrela extinsă a noțiunii de plagiat.

Este cea de a doua decizie a Universității Babeș-Bolyai care vizează teza de doctorat a ministrului, coordonată de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan. În prima, venită ca urmare a unor probe adunate de USR, comisia a stabilit un procent de 2,95% drept conținut plagiat și similitudini. Imediat după ministrul a ieșit public și a salutat verdictul.

Ulterior, jurnalista Emilia Șercan, a publicat o altă anchetă, în care a arătat că teza ministrului Bode conține cel puțin 18,5% conținut plagiat. Comisia de etică s-a autosesizat, din nou, și a demarat noi verificări. Lucian Bode nu a mai fost de acord cu această nouă anchetă, pretextând faptul că teza sa a mai fost verificată o dată, astfel că a încercat să o închidă cu ajutorul instanței.

CITEȘTE ȘI: Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat / Explicațiile ministrului de interne

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW