Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan, pe fondul sistării apei calde din Capitală: Anul viitor pierderile din rețea vor fi sub 30%

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 5 iulie 2022

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, estimează reducerea pierderilor din rețeaua de termoficare sub pragul de 30% în următorii ani, după ce în 2020 și 2021 nivelul pierderilor a atins 37%. Anunțul edilului de marți, 5 iulie, vine pe fondul sistării apei calde în jumătate din Capitală, din cauza unei revizii programate la CET Sud care acoperă în integralitate Sectoarele 2 şi 3.

Potrivit primarului, pierderile din rețea au crescut, de la 25% din totalul de agent termic livrat către bucureșteni în 2010, până la 37% în 2020 și 2021, din cauza subfinanțării sistemului de termoficare și a administrației foștilor edili.

„În mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare au fost extrem de mici, ceea ce a dus la o deteriorare accelerată a conductelor montate pe vremea lui Ceaușescu. Toată această politică inconștientă a celor doi edili, care au preferat panseluțele, pomenile electorale și populismele în locul asumării unor proiecte esențiale pentru buna funcționare a orașului, a avut ca rezultat apariția, în 2019, a marilor probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic către bucureșteni”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Acesta a precizat că în anul 2021 primăria a reușit să stabilizeze pierderile prin schimbarea a 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare și că, în acest an, pierderile din rețea ar urma să fie de 34%, ca urmare a investiţiilor făcute.

„Investițiile din acest an, care vor aduce 30-35 de kilometri‎ de conductă nouă în rețeaua primară plus reparațiile punctuale făcute de Termoenergetica, vor duce la inversarea trendului. Conform unor date preliminarii, în anul 2022, pierderile din rețeaua de distribuție vor fi de 34%, iar în următorii doi ani, tot ca urmare a investițiilor, vom reveni la pierderi sub pragul de 30%. Acest lucru va însemna pentru bucureșteni mai puține avarii și, implicit, o furnizare mai bună a agentului termic”, a mai transmis Nicușor Dan.

Edilul a prezentat și un grafic cu pierderile din rețea în perioada 2010-2021 și cum va evolua situația în 2022 și 2023.

Claudiu Creţu, Director General, Termoenergetica SA, a declarat pentru G4Media.ro că revizia CET Sud care lasă fără apă caldă jumătate din Capitală este una normală, care se face la orice instalaţie, și că furnizarea apei calde nu ar fi fost sistată dacă rețeaua nu ar fi avut probleme.

„Dacă reţeaua ar fi fost în bună stare şi nu ar fi avut atât de multe pierderi, şi se mergea cu presiuni foarte mari, se putea prelua rapid dintr-un alt CET care să împingă agentul termic în toate zonele Bucureştiului.

Din cauza faptului că funcţionăm cu presiuni foarte mici, pentru că sunt pierderi, durează această încărcare a reţelei din CET Progresul”, a declarat Claudiu Crețu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW