Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nicușor Dan a inaugurat o nouă investiție în rețeaua de termoficare / Promisiunile primarului general pentru sezonul rece

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

Primarul general, Nicușor Dan, a participat marți, 6 decembrie, la punerea în funcțiune a unui nou tronson de termoficare din Magistrala Grozăvești, în zona Pieței Romane. Cu o lungime de 1 kilometru, noua conductă ar urma să furnizeze energie termică pentru 66 de blocuri din Sectorul 1.

În același timp, edilul a subliniat că prin această conductă va putea fi furnizată energie termică pentru locuitorii din cartierul Aviației și de la CET Grozăvești. Până acum alimentarea se făcea exclusiv de la CET Sud, însă din cauza distanței extrem de mari de la punctul de producție, de cele mai multe ori, apa caldă și căldura nu era furnizate în parametri optimi.

„Suntem pe Magistrala Grozăvești. Astăzi se face proba pentru o conductă înlocuită de 1.000 metri. Este o bucată de rețea importantă  care alimentează 66 de blocuri de Sectorul 1, unde ani de zile au fost foarte multe avarii. În al doilea rând, permite cartierului Aviației să fie alimentat nu numai de la CET Sud, ci și de la CET Grozăvești”, a declarat primarul general, Nicușor Dan.

Tronsonul inaugurat face parte dintr-un contract încheiat de Primăria Generală cu Energetica Servicii care prevede înlocuirea a 11 kilometri de conductă principală. Potrivit edilului, până acum compania municipală a reușit înlocuirea a 2,5 kilometri.

Lucrări pe timp de iarnă

Nicușor Dan a ținut să sublinieze că, față de anii anteriori, când odată cu sosirea sezonului rece lucrările se opreau, acum se lucrează și în această perioadă pe anumite porțiuni, fără ca alimentarea cu energie termică să fie sistată.

„Noutatea pentru iarna asta este că vom lucra pe lucra la înlocuirea racordurilor, conductele mai mici care fac parte din rețeaua principală și care pot fi suplinite cu conducte provizorii”, a explicat Nicușor Dan.

Întrebat despre lungimea conductelor care vor fi înlocuite până la finele acestui an, Nicușor Dan a transmis că va fi „undeva 25-26 kilometri”, un pronostic ceva mai pesimist față de cele anterioare, când primarul general vorbea de circa 30 kilometri.

În același timp, edilul a precizat că lucrările de montare a unei centrale provizorii pe terenul fostului CET Titan sunt în grafic, aceasta urmând să fie pusă în funcțiune până la finalul anului. Proiectul este extrem de important pentru locuitorii din cartierul Colentina.

Tabloul termoficării în București

Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.

Rețeaua de transport a energiei termice din București, are 954 km de conducte în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din 954 km, lungimea rețelei termice primare, 11,1% au o vechime mai mică de zece ani, 9,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 8,8% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 70,3% având o vechime de peste 25 de ani. Din cei 2.963,3 km rețele termice secundare, 21,8% au o vechime mai mică de zece ani, 16,7% au o vechime cuprinsă între 10 și 20 de ani, alte 13,5% fiind cu o vechime cuprinsă între 20 și 25 de ani, restul de 47,9% având o vechime de peste 25 de ani.

Primăria Capitalei a încheiat recent un contract pentru înlocuirea a 212 km de conducte. Lucrările sunt planificate să înceapă în primăvara anului viitor și ar trebui finalizate până în anul 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW