Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan a fost audiat în Parlament privind creșterea prețurilor la încălzire în București / Ședința s-a lăsat cu scandal

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 17 noiembrie 2021

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat miercuri, 17 noiembrie, cu ocazia audierii sale în Parlament, că prețul total al gigacaloriei s-a dublat, iar Primăria Municipiului București (PMB) va avea o perioadă dificilă dacă nu primește subvenție de la Guvern. El a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

Dacă Guvernul va acorda subvenția cerută de PMB – 968 de milioane de lei, atunci bucureștenii ar plăti 164 de lei pe gigacalorie.

„Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (…) Eu v-am spus cât este preţul total. (…) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei.

Pe o extremă, v-am răspuns, în sensul că această sumă este estimatul între a rămâne la 164 de lei pe gigacalorie la consumatorul final, corespunde plăţii subvenţiei de către Guvern de 968 de milioane, şi a asigura toată diferenţa de preţ, de la 425 plus TVA la 830 de lei plus TVA. Pe cealaltă extremă, dacă ar fi zero (subvenţia plătită de Guvern – n.r.), asta ar însemna o problemă imposibil de rezolvat pentru PMB şi vă dau cifrele globale.

PMB poate să se aştepte la nişte venituri de 4 miliarde de lei. Din aceste venituri de 4 miliarde de lei, are o subvenţie pentru transportul public de 1,1 miliarde lei, a avut o subvenţie de 0,95 miliarde lei, şi să suporte PMB încă o subvenţie de 2 miliarde de lei, asta înseamnă că din bugetul ei nu mai rămân decât aproximativ 900 de milioane, în condiţiile în care salariile sunt de 700 de milioane, obligaţiile pentru spitale – 150 de milioane”, a declarat Nicuşor Dan miercuri, citat de Agerpres.

Audiere cu scandal

De menționat este că audierea edilului general s-a lăsat cu scandal. Au existat mai multe contre între Nicușor Dan și preşedintele comisiei, Daniel-Cătălin Zamfir.

„Persoana care a făcut această hârtie o mai aveți angajată? Pare că n-a luat bacul. Sunt greșeli elementare, este o adresa lipsită de orice fundament. Când soliciți o anumită suma trebuie fundamentată. Ați scris aici dați-ne 968 de milioane pentru plata subventei pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termină. Bun, de ce 968 de milioane?”, a cerut să știe Zamfir, conform Antena3.

„Am venit aici la o discuție serioasă. Dacă începem cu glumițe din astea, eu mă ridic și plec”, a amenințat primarul general al Capitalei, care a și părăsit ulterior sala în care era audiat.

Ulterior, Nicușor Dan a precizat că şedinţa la care a participat a fost un „circ”.

„Din păcate, şedinţa asta a fost un circ pe care l-a generat preşedintele comisiei. Din respect pentru ceilalţi membri ai comisiei, pentru bucureşteni şi pentru această problemă foarte serioasă (factura la căldură – n.r.), am stat şi am discutat la obiect pe toate subiectele tehnice pe care am fost invitat. Sunt gata să dau orice fel de răspuns şi sunt gata să colaborez cu instituţiile statului pe orice înseamnă rezolvarea problemei termiei bucureştenilor. Nu am mai putut să stau în condiţiile în care preşedintele face declaraţii politice”, a explicat apoi primarul general.

Amintim că Executivul a alocat, în ședința de joi, 11 noiembrie, suma de 310 milioane de lei pentru mai multe municipii, bani pentru subvenția la gigacalorie. Capitala nu se numără printre acestea, întrucât a trimis solicitarea prea târziu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com