Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Până sâmbătă vom avea programul de guvernare și lista miniștrilor depuse în Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 octombrie 2021

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, 27 octombrie, că mandatul său este de a negocia cu partidele pentru susținerea în Parlament a unui guvern minoritar, deci nu se pune problema intrării la guvernare a PSD sau USR momentan, până nu are loc o ședință a conducerii PNL pentru a schimba mandatul prim-ministrului desemnat. Programul de guvernare și lista miniștrilor propuși să facă parte din Cabinetul Ciucă vor fi depuse până sâmbătă în Parlament, iar audierile membrilor propuși să facă parte din Executiv și votul de învestire ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Până atunci, negocierile continuă:

„Am discutat cu dl Marcel Cioloacu și cu dl Dacian Cioloș. Avem în continuare în analiză toate elementele de negociere, urmând ca să continuăm acest întreg proces de negociere (…) Nu, nu e închisă ușa către absolut nimeni, continuăm să negociem, să discutăm”, a precizat Nicolae Ciucă miercuri, 27 octombrie.

Totodată, el a negat informațiile potrivit cărora ar urma să-și depună mandatul sau că acest lucru i-ar fi fost cerut de liderul USR, Dacian Cioloș: „Nu a fost niciodată această variantă, nu-mi voi depune mandatul (…) În niciun caz (…) În această perioadă sunt foarte multe sfaturi și, atunci, pe masa de negociere venim cu elementele cu adevărat serioase și care ne pot duce către un demers care să asigure țării un guvern”.

Până sâmbătă, 30 octombrie, programul de guvernare și lista miniștrilor propuși vor fi depuse în Parlament.

„Sâmbătă seara expiră termenul (de 10 zile până la care premierul desemnat trebuie să ceară votul de încredere al parlamentarilor, potrivit Constituţiei – n.red.), la ora 24. Până atunci, vom avea programul de guvernare și lista cabinetului depuse la Parlament (…) Nu poate fi învestit Guvernul sâmbătă seara. Sâmbătă depunem programul și lista, urmând ca săptămâna viitoare, în funcție de Birourile Permanente Reunite, să intre în Parlament spre aprobare Guvernul”, a completat prim-ministrul desemnat.

El a mai precizat că o ședință a Biroului Politic Național al PNL, în care să fie flexibilizat mandatul de negociere, ar putea avea loc până cel târziu vineri.

„Aici cred că pot să avansez o dată, nu mai târziu de vineri. Vineri este ultima zi când putem să avem BPN. În acest moment, așa cum am mentionat și subliniez, există o singură abordare – negocieri pentru susținerea și trecerea în Parlamentul României a unui guvern minoritar PNL-UDMR”.

Întrebat dacă șansele ca acest guvern să treacă sunt reale, ministrul interimar al Apărării a declarat că își va juca șansa până la capăt.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *