Nicolae Ciucă: Nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în debutul ședinței de Guvern de miercuri, 16 noiembrie, că România a înregistrat creștere economică pe parcursul celui de-al treilea trimestru din anul 2022 (iulie-septembrie) și a precizat că datele disponibile la acest moment ar indica faptul că economia țării noastre se va „menține pe o tendință de creștere” și în anul 2023.
Ciucă a precizat că ultima rectificare bugetară din acest an a fost pusă în transparență publică și a dat asigurări că fiecare minister în parte își va putea îndeplini „angajamentele în proiecte europene” și „tot ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale”.
„Sunt date care ne bucură pe toți, pentru că am reușit în această situație deosebit de complicată să avem o crește economică. Instituțiile de evaluare europene situează România pe trimestrul III în primele locuri la creștere economică și evaluările pentru anul viitor, într-un context în care există temeri pentru o recesiune, arată că economia românească se menține pe o tendință de creștere, sigur, nu foarte mare, dar nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică”, a spus premierul.
În schimb, prim-ministrul a menționat că economia românească poate fi afectată de problemele care au lovit Europa (criza declanșată de invazia Federației Ruse în Ucraina sau cea declanșată de creșterea prețurilor la energie) și a făcut apel la „prudență și măsuri prin care să sprijinim investițiile”.
„La nivelul întregii agende guvernamentale vom continua să sprijinim și să acordăm încredere sectorului de business și investiții, pentru că putem să observăm cât se poate de clar – avem nivelul acesta – instrumente prin care să mărim locurile de muncă și spațiul financiar prin care să analizăm creșterea salariului minim și a pensiilor, astfel încât cetățenii țării să nu sufere cu totul efectele inflației care a depășit 16%”, a adăugat Ciucă.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii