Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă: Guvernul este în grafic pentru ca România să beneficieze de 10 miliarde de euro prin PNRR în 2022

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 6 iunie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a condus luni, 6 mai, la Palatul Victoria, reuniunea Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se arată într-un comunicat de presă al executivului. Potrivit prim-ministrului, Guvernul este în grafic cu acţiunile pe care trebuie să le facă astfel încât România să beneficieze de 10 miliarde de euro din PNRR în 2022. 

Întâlnirea a fost prima de acest gen după depunerea de către România, pe 31 mai, a primei cereri de plată, în valoare de 3 miliarde de euro, la Comisia Europeană.

„Valorificarea celor 10 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat şi coerent, cu borne bine stabilite, termene şi responsabili pentru fiecare domeniu. Am dovedit că am reuşit să operaţionalizăm acest mecanism de finanţare europeană într-o perioadă scurtă şi deloc simplă pentru România şi să trimitem prima cerere de plată. Prefinanţarea primită, în valoare de 3,7 miliarde de euro, adăugată primei cereri de plată deja transmise Comisiei Europene, ne arată clar că suntem în grafic pentru a obţine ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să beneficieze în acest an de 10 miliarde de euro din PNRR. În continuare voi monitoriza îndeplinirea ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR. Sunt convins că disciplina muncii echipei guvernamentale şi responsabilitatea ne vor ghida în continuare activitatea”, a explicat prim-ministrul.

Sursa citată precizează că discuţiile din cadrul întâlnirii s-au axat asupra procedurilor şi măsurilor asociate depunerii cererii de plată în sumă de aproximativ 3 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile, iar circa 1 miliard finanţare sub formă de împrumut.

Următoarea cerere de plată din partea României va fi transmisă Comisiei Europene în trimestrul al III-lea al anului 2022 şi include jaloanele şi ţintele care au termen de realizare trimestrele I şi II 2022. Valoarea celei de-a doua cereri este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile şi peste 1 miliard finanţare sub formă de împrumuturi.

Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW