Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Miniștrii de Interne și Justiție din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles în perioada 9-10 martie, într-un nou Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI). Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului.
Reuniunea miniștrilor de Interne și Justiție ai UE într-un nou Consiliu JAI este prima după eșecul aderării României și Bulgariei din decembrie 2022, când Austria și Olanda și-au impus veto-ul.
Agenda Consiliului din martie cuprinde, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, „Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi „Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat”.
„Președinția și Comisia vor informa miniștrii cu privire la starea generală a spațiului Schengen și la punerea în aplicare a acțiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.
De asemenea, miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilității, în special în ceea ce privește începerea funcționării sistemului de intrare/ieșire. Aceștia vor lua notă de intrarea în funcțiune a Sistemului de informații Schengen (SIS), care este așteptat să intre în funcțiune pe 7 martie”, a transmis Comisia Europeană.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii