Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Consiliul JAI se reunește la Bruxelles. Ce se întâmplă cu aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 martie 2023 Etichete: , , ,

Miniștrii de Interne și Justiție din Uniunea Europeană se reunesc la Bruxelles în perioada 9-10 martie, într-un nou Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI). Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului. 

Reuniunea miniștrilor de Interne și Justiție ai UE într-un nou Consiliu JAI este prima după eșecul aderării României și Bulgariei din decembrie 2022, când Austria și Olanda și-au impus veto-ul.

Agenda Consiliului din martie cuprinde, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, „Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi „Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat”.

„Președinția și Comisia vor informa miniștrii cu privire la starea generală a spațiului Schengen și la punerea în aplicare a acțiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022. 

De asemenea, miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilității, în special în ceea ce privește începerea funcționării sistemului de intrare/ieșire. Aceștia vor lua notă de intrarea în funcțiune a Sistemului de informații Schengen (SIS), care este așteptat să intre în funcțiune pe 7 martie”, a transmis Comisia Europeană.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii