Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă a dat termen până luni Ministerului Energiei să prezinte stadiul implementării schemei privind plafonarea tarifelor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 august 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Energiei să prezinte luni, 22 august, o informare cu privire la evoluţia pieţei energetice din ianuarie până în prezent, cât şi cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin privind plafonarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, potrivit unui comunicat transmis de executiv.

În același timp, șeful executivului a mai solicitat și situația la zi a programelor de investiţii în capacităţile de producţie, atât ale companiilor de stat, cât şi cele dezvoltate de mediul privat.

Conform aceleași surse, până la data pe 31 august Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice și Programul de iarnă în domeniul energetic.

Mari probleme cu susținerea schemei de sprijin

Liderii coaliției de guvernare caută în aceste zile soluții pentru a suplini cumva schema privind plafonarea prețurilor, care prevede suplinirea diferenței dintre prețul de achiziției a energiei și cel facturat consumatorilor finali din fonduri de la bugetul de stat.

Conform calculelor făcute de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), suma prevăzută prin proiectul de rectificare bugetară, de 2,5 miliarde de lei pentru Ministerul Energiei, reprezintă doar 7,7% din suma de 31 miliarde lei pe care statul ar trebuie să o achite către firme. 

Potrivit furnizorilor de energie, rectificarea nu acoperă întregul necesar de finanțarea al schemei privind consumatorii casnici. Pentru Ministerul Muncii la capitolul „asistență socială” a fost propusă o alocare suplimentară de 7,3 miliarde lei, în condițiile în care, susțin furnizorii, ar fi necesară suma de 8,4 miliarde lei. Așadar, ținând cont de calculele făcute de reprezentanții ACUE, Guvernul ar urma să acopere doar un sfert din necesarul de finanțare pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com