Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Netanyahu, în pericol să fie dat jos de la putere de extremiști

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2024 Etichete: , ,

Itamar Ben Gvir, ministrul israelian al securității naționale, cunoscut pentru pozițiile sale de extremă dreapta, a emis amenințări cu privire la desfacerea coaliției de guvernare care menține în funcție premierul Benjamin Netanyahu. Acest lucru ar interveni în cazul în care Netanyahu nu ar lua măsuri pentru a invada Rafah, dat fiind că, duminică, majoritatea trupelor israeliene s-au retras din sudul Fâșiei Gaza.

„Dacă prim-ministrul decide să pună capăt războiului fără un atac amplu împotriva Rafah pentru a învinge pe Hamas, el nu va avea mandat pentru a continua să-şi exercite mandatul de prim-ministru”, a declarat Ben Gvir, liderul Puterii Evreieşti, pe Twitter, conform agențiilor internaționale citate de Agerpres.

Alături de Likud, partidul premierului Netanyahu, coaliția guvernamentală include Sionismul Religios, Puterea Evreiască și Noam, toate trei fiind partide de extremă dreapta, precum și două partide ultraortodoxe: Shas și Iudaismul Unit prin Tora. Ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, liderul Sionismului Religios, a convocat membrii partidului său la o întâlnire „urgentă” luni, conform informațiilor din presa israeliană.

Scopul întâlnirii era discutarea progresului războiului și a zvonurilor referitoare la eventuale „progrese” în negocierile pentru un acord de încetare a focului, conform rapoartelor postului egiptean Al Qahera News.

Și Smotrich se opune ideii de a reduce presiunea militară în Gaza, iar Netanyahu – conform unui editorial din ziarul israelian Maariv de luni – este perceput ca fiind „ostaticul lui Ben Gvir și al lui Smotrich”, ceea ce complică încheierea unui acord de încetare a focului. Se sugerează că singura opțiune a premierului este să câștige timp. Cu toate acestea, surse din Hamas au respins rapoartele egiptene despre un „progres” în negocierile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza după întâlnirile de duminică seara de la Cairo între Hamas, Israel și medierea Qatarului și a SUA. Aceste surse au declarat pentru canalul Al Jazeera din Qatar și pentru canalul libanez Al Mayadeen că „toate încercările și eforturile mediatorilor de a ajunge la un acord au fost blocate de inflexibilitatea israeliană”.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW