Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nemulțumiri pe scena politică, după ce președintele a desemnat un general în rezervă la conducerea guvernului / Ce spun specialiștii

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2021

Liderii USR și UDMR, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, s-au arătat reticenți cu privire la desemnarea generalului în rezervă Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru, anunțată joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis. Pe de altă parte, experții consultați de Main News au precizat că nominalizarea lui Ciucă a fost făcută strict politic și a fost necesară în contextul în care România se confruntă cu o criză sanitară, dublată de criza politică.

Criza sanitară, dublată de criza politică, făcea necesară nominalizarea unei persoane cu un profil de tehnocrat și care să aparțină unei zone care să se bucure de un respect al românilor. Armata face parte din instituțiile care sunt considerate de încredere, deci, în mod automat, o parte din acea încredere se transferă generalului Ciucă, fost militar care face politică”, a declarat analistul politic Cristian Pîrvulescu, pentru Main News.

Analistul politic Andrei Țăranu arată că nominalizarea făcută de președintele Klaus Iohannis este una politică, întrucât Nicolae Ciucă este membru al PNL.

„Că are o mentalitate de militar, că are atitudini autoritare, e adevărat, e foarte posibil, dar nu putem vorbi despre un guvern militar. Dacă ar fi schimbați toți miniștri sau o bună parte dintre ei cu militari de carieră, da, am putea vorbi despre o militarizare a guvernului”, a explicat prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București.

Precizăm că, potrivit unor surse Main News, PNL ar menține în funcție o parte dintre miniștrii care au format Guvernul Cîțu, iar înlocuitorii miniștrilor USR ar urma să fie tot liberali, nu reprezentanți ai Ministerului Apărării.

Președintele are un prim-ministru, dar nu are Guvernul, pentru că PNL a pus o serie de condiții care limitează foarte mult soarta prim-ministrului. Vedem că Florin Cîțu a reușit să aibă o oarecare influență asupra partidului, chiar dacă este președinte doar de câteva luni și liberalii sunt interesați să mențină controlul asupra guvernului și aici intră în coliziunea cu președintele”, a explicat Pîrvulescu, rectorul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Calculele politice ale momentului

Pentru ca un guvern condus de Nicolae Ciucă să poată trece de Parlament, PNL ar avea nevoie de 234 de voturi.  În actuala legislatură, sunt 466 de deputați și senatori, astfel: PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 18.

Concret, PNL, UDMR și minoritățile nu au suficiente voturi pentru a învesti guvernul condus de Ciucă, lucru ce îi pune pe liberali în situația de a fi nevoiți să negocieze cu PSD sau USR. Marcel Ciolacu a declarat joi că se va prezenta la discuții, dacă premierul desemnat îi va cere acest lucru.

În interiorul PSD, probabil că este formula cea mai bună pentru ei, pentru că, așa cum ați văzut că s-a întâmplat în cazul anterior (n.r. Guvernul minoritar Orban, învestit în anul 2020 cu susținerea social-democraților), în momentul în care PSD a pierdut puterea în 2019, în 2020, dacă nu ar fi fost pandemia, PSD ar fi fost aproape de extincție(…)Pandemia le-a întărit, în primă instanță, stabilitatea, puterea și a limitat-o pe cea a PNL-ului. Pentru că au gestionat așa prost pandemia, cei de la PNL se vor prăbuși în favoarea PSD-ului, pe principiul vaselor comunicante. PSD e foarte încântat să mai stea în opoziție cât poate să stea în opoziție, astfel încât să capitalizeze din greșelile adversarului”, a explicat Andrei Țăranu.

În ceea ce privește situația USR, deși Dacian Cioloș a declarat că este deschis pentru a reface coaliția, politologul arată că reprezentanții partidului plătesc, în acest moment, pentru atacurile lansate la adresa președintelui Klaus Iohannis.

Cei de la USR, încă din 2 septembrie (n.r. la o zi după ce Stelian Ion a fost demis de Florin Cîțu), au fost primii care au început să mârâie la adresa lui Iohannis, cu marile declarații ale lui Stelian Ion, care nu s-au dus doar la adresa lui Florin Cîțu, dar și la adresa președintelui. În momentul ăla, un număr important de voci din USR, nici nu plecaseră din Guvern, îl atacau pe Iohannis. Klaus Iohannis e o persoană destul de sensibilă la așa ceva și USR încă făcea diverse formule, nu prea politicoase, la adresa președintelui, dar în momentul acesta USR nu mai poate să spere la reîmprietenirea cu Iohannis”, a precizat politologul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW