Nelu Tătaru: Sunt surprins de decizia CCR. Toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea răspândirii bolii
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a reacționat după ce Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului cu privire la anumite prevederi referitoare la instituirea carantinei, el menționând că toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor în contextul pandemiei de coronavirus.
„Sunt surprins de decizia CCR, dar după cum ştiţi eu nu comentez hotărârile judecătorilor. Toate măsurile luate de Guvernul României, respectiv Ministerul Sănătăţii, precum şi eforturile depuse au ca scop limitarea îmbolnăvirilor şi răspândirii bolii. Aşteptăm motivarea acestei decizii”, a spus Tătaru, pentru Agerpres
Acesta a menționat că este în vigoare Legea specială 55/2020 cu privire la unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
„Oricum, avem în vigoare o lege specială – Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a arătat ministrul.
Context
Curtea Constituțională a decis că Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului. În schimb, izolarea, carantinarea și internarea obligatorie ar fi trebuit impuse prin lege, nu printr-un ordin de ministru.
Sesizarea a fost depusă în 3 iunie de către Avocatul Poporului.
Primul punct al ordinii de zi a şedinţei care începe la ora 9.00 este ”Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4 alin. (3) şi (4), art. 65 lit. s), ş), art. 66 lit. a), b) şi c) şi art. 67 alin. (2) lit. b) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.
Ce prevăd articolele contestate
– Articolul 4
(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată.(4) Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
– Articolul 65
Constituie contravenţii, în măsura în care nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate potrivit legii penale infracţiuni, următoarele fapte săvârşite pe durata stării de alertă:
s) neefectuarea lucrărilor pentru demolarea parţială sau totală a unor construcţii, instalaţii sau amenajări, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile ori pentru inundarea controlată a unor terenuri, culturi, plantaţii sau păduri, de către persoanele fizice sau juridice ori de către personalul instituţiilor şi autorităţilor publice desemnate potrivit art. 5 alin. (4) lit. g);ş) împiedicarea de către orice persoană fizică a efectuării lucrărilor pentru demolarea parţială sau totală a unor construcţii, instalaţii sau amenajări, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile ori pentru inundarea controlată a unor terenuri, culturi, plantaţii sau păduri, stabilite potrivit art. 5 alin. (4) lit. h).
– Alineatele de la Articolul 66 contestate se referă la nivelul amenzilor pentru mai multe contravenţii.
– Articolul 67, alineatul 2, litera b) se referă la faptul că anumite contravenţii pot fi constatate de ”personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de subofiţerii şi ofiţerii de pompieri şi protecţie civilă”.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/nelu-tataru-sunt-surprins-de-decizia-ccr-toate-masurile-luate-de-guvern-au-ca-scop-limitarea-raspandirii-bolii/ […]