Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Nelu Tătaru, la 5 ani de la tragedia din Colectiv: Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2020

La cinci ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv în urma căreia 65 de persoane și-au pierdut viața, România dispune tot de 23 de paturi destinate pacienților cu arsuri grave iar la nevoie va fi nevoie de ajutor din afara țării a transmis ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Oficialul promite că în lunile următoare urmează să fie lansate licitațiile pentru construirea de trei noi centre multifuncționale de mari arși care se vor construi la Timișoara, Tg. Mureș și București (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu). Acestea vor dispune de 188 de paturi pentru pacienți cu arsuri grave, 56 săli de operație și mai multe facilități la standarde actuale.

Mesajul transmis de ministrul sănătății la cinci ani de la tragedia din Colectiv

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit.

După 5 ani, lucrurile pentru tratarea “marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro.

Dar încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea”marelui ars” în țară. Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele.

Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate.

Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie.

De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitațiile de construcție pornite.

Cele 3 noi centre multifuncționale de mari arși care se vor construi la Timișoara, Tg. Mureș și București (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu) vor include pe lângă secțiile de mari arși și secții ATI, blocuri operatorii și UPU sau conexiune cu UPU existent.

Este vorba despre o investiție de peste 192 milioane de euro în urma căreia vor funcționa 188 de paturi pentru pacienți cu arsuri grave, 56 săli de operație și mai multe facilități la standarde actuale.

Sunt ministru al Sănătății de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societății și tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienților cu arsuri grave în România.

Este nevoie stringentă și de o regândire și restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienților noștri, dar și pentru profesioniștii din domeniu.

Salut inițiativa, la care a contribuit și Ministerul Sănătății, în urma căreia supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieții”, a transmis Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ – #COLECTIV | În 5 ani, justiția n-a fost în stare să spună cine este vinovat pentru tragedia care a răpit 65 de vieți

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW