Wednesday, December 1, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ – #COLECTIV | În 5 ani, justiția n-a fost în stare să spună cine este vinovat pentru tragedia care a răpit 65 de vieți

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 30 octombrie 2020 Etichete: , ,

Acum 5 ani, în 30 octombrie 2015, o tragedie fără precedent în istoria post-decembristă, care avea să ia 65 de vieți, ne-a arătat că, în România, nu suntem în siguranță dacă ne lăsăm în grija statului. Un club în care, după cum au acuzat procurorii, normele de protecție au fost încălcate flagrant, a putut funcționa pentru că instituțiile statului român l-au lăsat să funcționeze. Până acum, în octombrie 2020, nimeni nu a fost tras la răspundere. Nici angajații statului, nici patronii clubului, nici cei ai firmei de artificii nu au răspuns pentru neregulile din Colectiv. Din păcate, tragedia ne-a arătat, în continuare, că nici în spitalele statului nu suntem în siguranță. Pe unii tineri i-a omorât focul, pe alții, însă, i-au răpus bacteriile din spitale. Sau, mai scurt, pe unii i-a omorât statul. Al 65-lea și-a pus capăt zilelor. Zeci au rămas mutilați pe viață. Chiar și așa, justiția a eșuat în a face dreptate.

Procesul la finalul căruia vom afla vinovații este, încă, departe de final. În urmă cu un an a fost dată, după amânări peste amânări și după mai bine de 60 de termene de judecată, o primă decizie.

115 ani de închisoare în dosarul Colectiv

În decembrie 2019, Tribunalul Capitalei i-a condamnat pe patronii clubului la câte 11 ani și 8 luni de închisoare, în timp ce fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a primit opt ani de detenție. Între timp, el a devenit primarul Sectorului 5.

Cei doi pirotehniști din Colectiv au primit 9 ani și 8 luni, respectiv 10 ani. La rândul lor, cei doi pompieri au fost condamnați la 9 ani și 2 luni.

Reprezentanții firmei de artificii și fostele angajate ale primăriei au primit, de asemenea, condamnări. Însumate, sentințele ajung la 115 ani de închisoare.

În motivarea deciziei, magistratul susține că atitudinea celor vizați în dosar constă în ”lăcomie” și ”iresponsabilitate”. Mai mult decât atât, el arată că tragedia este o urmare a unor infracțiuni în lanț.

”Atitudinea subiectiva a inculpatilor nu rezida in lipsa unei educatii juridice, ci in lacomie, iresponsabilitate si ignoranta a legii.Inculpatii -desi unii sunt educati in conditiile unei societati in tranzitie, dar libere, democratice, si cu o cariera de antreprenor-au adoptat o atitudine de negare, ,,invocand,, pretinsa vinovatie a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autoritati (…), dar si calitatea legii”, se arată în documentul Tribunalului București.

Tribunal: Activitate infracțională în lanț

Instanta retine ca tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activitati infractionale in lant , in raport cu un cadru legislativ care-chiar daca nu era perfect-oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, pentru un cetatean cu o cultura medie”, se mai arată în motivare.

Magistratul susține chiar că unii inculpați au dat dovadă de cinism.

”In cazul unor inculpati, atitudinea ulterioara datei de 30.10.2015, de impiedicare a stabilirii adevarului, denota cinism, rea-credinta si lipsa de respect fata de lege si suferintele uriase ale victimelor”, potrivit documentului.

Din motivare mai reiese că judecătorul a fost de părere că atât autoritățile cât și reprezentanții localului au greșit.

Daca pe ambele planuri, care ar trebui sa coopereze, avem activitati infractionale, generate inclusiv de rationamente financiare, nici o norma juridica corecta nu-si poate atinge scopul.Pentru evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerintele legale sa fie respectate”, se mai arată în motivarea instanței, publicată pe rolii.ro și consultată de mainnews.ro în primăvara acestui an.

Decizia Tribunalului București nu este, însă, definitivă, așa că nimeni nu a ajuns după gratii. A doua etapă a procesului, aflată la Curtea de Apel București, este abia la început și nu e clar cât va mai dura.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ – Un pas înapoi și doi înainte | Politicienii pe care nici cele mai mari tragedii nu i-au scos din viața politică

Mărturii cutremurătoare au fost făcute, în sala de judecată de la Tribunalul București, de victime și de rudele celor decedați, în prima parte a judecății.

Am avut coșmaruri, nu am rămas cu sechele psihice, m-am îngrășat într-o perioadă foarte mult. Nu respiram bine după externare și a trebuit să cumpăr din banii mei aparat de ionizare, la fel mănuși și creme”, a povestit unul dintre supraviețuitori.

,,Lumea m-a perceput altfel, că mă vedeau cu mănuși. Erau mai reticenți, mai rezervați, eu imi pierdusem încrederea in mine. Familia m-a ajutat foarte mult. Am plătit din banii mei masajele pentru mobilitatea mainilor, creme, materiale de compresie, plasturi, pansamente”, a povestit, de asemenea, una dintre supraviețuitoare.

Era singurul copil. (…) Eram și mamă și prietenă pentru ea. (…) Dupa moartea ei, nimic nu mai este la fel. (…) Am dureri foarte mari de cap, apar, dispar”, a declarat, în lacrimi, mama unei tinere care a decedat.

Ancheta ,,bacteriilor din spitale” / Tratamentele primite de răniți, încă în cercetare

La fel ca anul trecut pe vremea asta: nici până acum, procurorii nu au reușit să finalizeze ancheta începută în 2016, în urma a zeci de plângeri depuse de victime și rude ale celor care și-au pierdut viața.

,,Se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracțiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, privind intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistența medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inacțiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unități de spital din străinătate”, se arată într-un comunicat mai vechi al Parchetului General.

Dosarul imaginilor văzute de procurori în presă

La finalul lui 2019, procurorii au început, după ce Libertatea a publicat filmul primelor minute de intervenție, cercetări și din acest punct de vedere. Nici acestea nu sunt gata.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului – pompieri din cadrul ISU București – Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor în acțiunea de protecție, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor”, potrivit Parchetului General, care a trimis o parte din investigația procurorilor militari.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW