Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rutte: Occidentul nu trebuie să riște un război cu Rusia din cauza livrării de avioane către Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 februarie 2023 Etichete: ,

Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă o confruntare directă cu Federația Rusă, înainte de a livra Ucrainei avioane de luptă, a declarat joi, 9 februarie, premierul olandez Mark Rutte, în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, citat de BBC

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află joi la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, care are ca temă principală de discuție invazia rusă din Ucraina. În urmă cu o zi, liderul de la Kiev s-a aflat în Marea Britanie și în Franța. Un obiectiv cheie al turneului lui Zelenski prin capitalele europene este acela de a-i convinge pe aliații occidentali ai Ucrainei să furnizeze țării sale avioane de luptă performante.

„Acest tip de decizii trebuie luate cu ușile închise. Sunt multe probleme sensibile de discutat, argumente pro și contra. Trebuie să ne asigurăm că nu intrăm în Articolul 5 cu privire la o confruntare directă între NATO și Rusia”, a declarat Rutte la Bruxelles.

Articolul 5 al Tratatului NATO prevede că un atac armat asupra unuia sau mai multor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice este considerat un atac împotriva tuturor statelor membre ale NATO.

„Toate aceste lucruri trebuie evaluate și, de îndată ce se ajunge la o concluzie, ele pot fi spuse public.Nu am de gând să speculez. Am ideile mele despre asta, dar nu vrem ca Rusia să știe mai mult decât este necesar”, a mai adăugat premierul olandez.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii