Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Negocieri tensionate în coaliție: Înțelegere pentru rectificarea bugetară, nu și pe „PNDL”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 24 august 2021

Liderii coaliției de guvernare au ajuns, marți, 24 august, după patru ore de negocieri tensionate la Palatul Parlamentului, la un acord în privința proiectului de rectificare bugetară, nu și în ceea ce privește programului „Anghel Saligny”. 

Reprezentanții USR PLUS au condiționat adoptarea programului de investiții propus de liberali de susținerea desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în forma adoptată de către Guvern, prin care dosarele de corupție ce îi vizează pe magistrați revin la DNA și fără așa-numitele superimunități.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cine câștigă și cine pierde la rectificarea bugetară. Guvernul a publicat proiectul de OUG

Acord pentru deblocarea șantierelor

În același timp, s-a ajuns la un consens și în ceea ce privește un proiect de ordonanță de urgență care deschide calea indexării contractelor, în contextul exploziei prețurilor la materialele de construcții.

Potrivit Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, în cursul primului trimestru, au fost înregistrare, la nivelul Uniunii Europene, creşteri ale preţurilor la oţel – 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania, iar în România de 70%. La bitum creşterea a fost de circa 15%. Preţul cimentului a crescut şi el cu 10%, lemnul s-a majorat cu peste 20%, iar produse din polietilenă au înregistrat o creştere de peste 40%. La acestea se adaugă scumpirea carburanţilor cu 34%.  În acest context, exista un pericol real ca marile lucrări de infrastructură să nu fie realizate, antreprenorii contractați nefiind dispuși să lucreze în pierdere.

Programul „Anghel Saligny”, asemănat cu PNDL

Cu mai puțin de două luni rămase până la congresul în care va fi ales viitorul președinte al PNL, premierul Florin Cîțu, care este și candidat, a propus adoptarea programului „Anghel Saligny”, care ar urma să fie al treilea proiect al Guvernului în ultimii șase ani de finanțare a investițiilor autorităților locale, după Program Național de Dezvoltare Locală 1 respectiv 2, prin care s-au alocat aproape 50 miliarde lei.

Prin programul „Anghel Saligny” ar urma să fie finanțate lucrări pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

În urma analizării noului program „Anghel Saligny”, destinat autorităților locale, reprezentanții asociației Expert Forum au concluzionat că acesta este asemănător cu controversatul PNDL, lansat în timpul guvernării PSD.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW