Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Cine câștigă și cine pierde la rectificarea bugetară. Guvernul a publicat proiectul de OUG

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 august 2021

Guvernul a publicat, vineri, 13 august, proiectul de Ordonanță de Urgență privind rectificarea bugetară. Printre instituțiile care vor primi cei mai mulți bani în plus se numără Ministerul Sănătății – 3,72 miliarde lei, Ministerul Dezvoltării – 2,24 miliarde lei și Ministerul Educației – aproape 1 miliard lei. La polul opus se situează Ministerul Muncii, care va pierde 2,78 miliarde lei.

În același timp, 800 milioane lei vor merge către fondul de rezervă, aflat la dispoziția premierului, bani despre care adversarii din partid ai lui Florin Cîțu susțin că va fi folosit în contextul alegerilor interne.

Ministerul Sănătății – bani pentru vaccin

Dintre cele 3,72 miliarde lei alocate suplimentar Ministerului Sănătății, 1,9 miliarde vor merge pentru achiziția de vaccin împotriva COVID-19, implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării, derularea programelor naționale de sănătate și cheltuieli de personal. În același timp, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate va fi suplimentat cu 1,81 miliarde lei.

3 miliarde pentru Acțiuni General

Alte 3 miliarde lei vor merge către fondul de Acțiuni Generale al Ministerului Finanțelor. Pe lângă alocarea suplimentară de 800 milioane lei pentru Fondul de rezervă, alte 600 milioane lei vor merge la bugetul UE drept contribuție a României, 600 milioane lei, 600 milioane lei – transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat și 1 miliard lei pentru proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Dezvoltării a primit jumătate din cât a cerut

Deși a cerut suplimentarea bugetului cu peste 4 miliarde lei, Ministerul Dezvoltării a primit suplimentar doar 2,4 miliarde lei, cea mai parte din această sumă – 2 miliarde lei – mergând către plata facturilor restante din Programul Național de Dezvoltare Locală.

1 miliard lei pentru Ministerul Educației

La rândul său, Ministerul Educației va beneficia de o creștere semnificativă a bugetului de la începutul anului – 1 miliard lei. Pentru asigurarea cheltuielilor de personal și a finanțării de bază a învățământului superior va fi alocată în plus suma de 210 milioane lei, iar 754 milioane lei vor merge pentru finanțarea unor proiecte europene derulate de instituțiile de învățământ superior.

Drulă a primit 20% din cât a cerut

O altă instituție care a primit mult mai puțin decât a cerut este Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, cu care premierul Florin Cîțu s-a tot contrat în ultimele luni. Deși MT a cerut creșterea bugetului cu peste 3 miliarde lei, la rectificare va primi 625 milioane lei. Banii vor fi îndreptați pentru subvenții destinate Metrorex – 83 milioane lei, întreținerea infrastructurii rutiere – 170 milioane lei, finalizarea unor proiecte cu finanțare externă – 50 milioane lei, decontarea facilităților de care beneficiază anumite categorii de persoane – 100 milioane lei și participarea cu capital la companiile din subordine – aproape 230 milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW