Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Negocieri pentru formarea noului guvern olandez. Trei partide de centru-dreapta din Olanda au ajuns la un acord cu Geert Wilders

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 9 decembrie 2023 Etichete: , ,

Cele trei partide de centru-dreapta, esențiale pentru liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders în formarea unei coaliții guvernamentale în Țările de Jos, au convenit vineri să identifice principalele obstacole care le separă înainte de a începe negocierile, conform EFE. VVD (Partidul liberal), NSC (Partidul creștin-democrat) și BBB (Partidul fermierilor), de o parte, și PVV (extrema-dreapta), de cealaltă parte, vor încerca să ajungă la un consens, potrivit informațiilor transmise de televiziunea publică NOS.

Social-democratul Ronald Plasterk, care a îndeplinit rolul de „explorator” în aceste două săptămâni pentru un posibil guvern de coaliție, a desfășurat numeroase întâlniri atât individual, cât și în grup, cu diverși lideri politici. Obiectivul a fost de a căuta o apropiere a pozițiilor, având în vedere scepticismul liberalilor și creștin-democraților în privința susținerii unui guvern condus de formațiunea de extremă dreaptă a lui Wilders, PVV, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Plasterk intenționează să prezinte luni parlamentului olandez un raport care cuprinde concluziile sale. Surse din cadrul negocierilor au anunțat deja că el va recomanda celor patru formațiuni să abordeze discuții pe trei puncte-cheie. Primul obstacol îl reprezintă opoziția lui Pieter Omtzigt, liderul NSC, față de anumite aspecte ale programului de extremă dreapta, pe care le consideră contrare Constituției, statului de drept și tratatelor internaționale. Aceste aspecte includ propunerea lui Wilders de a interzice Coranul și educația islamică, precum și dorința acestuia de a organiza un referendum pentru ieșirea Țărilor de Jos din Uniunea Europeană (UE).

Următorul pas constă în inițierea unor discuții privind problemele considerate importante de diferitele părți pentru a fi incluse pe agenda negocierilor. Scopul este să se elaboreze o listă de priorități asupra cărora să existe acord, iar acestea vor sta la baza negocierilor atunci când se trece de faza exploratorie a convorbirilor. Printre aceste teme se numără sistemul de sănătate, pensiile, finanțarea noilor politici sociale, problemele fermierilor, dar și continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, aspect cu care Wilders nu este de acord.

Al treilea aspect complicat este reprezentat de faptul că ar urma să se desfășoare o eventuală cooperare între cele patru formațiuni. Se pune întrebarea dacă va fi o coaliție , în care toate partidele vor contribui cu miniștri, sau dacă va exista un grup care să ofere doar sprijin parlamentar fără a fi activ în cabinet. Cele patru formațiuni implicate în discuții vor trebui să depășească obstacolele inițiale înainte de a începe cu adevărat să negocieze chestiuni de substanță, dar Plasterk consideră, conform NOS, că există voința necesară între aceste formațiuni pentru a ajunge la o soluție comună.

Nu există o limită de timp stabilită pentru durata dialogului între cele patru formațiuni, însă se estimează că va dura săptămâni sau chiar luni până când se va construi o încredere reciprocă între ele. Acest lucru trebuie realizat înainte ca părțile să se așeze cu adevărat la masa discuțiilor pentru a negocia un acord de coaliție substanțial și viabil.

Partidul lui Wilders a câștigat alegerile din 22 noiembrie, obținând 37 din cele 150 de mandate din parlamentul olandez, conferindu-i prioritate în încercarea de a forma un guvern.

 

Foto: dutchreview.com

Comentarii