Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Mugur Isărescu, despre riscul de a intra în recesiune: Pare că va fi greu de evitat / Ce a spus guvernatorul BNR despre măsurile de austeritate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 iulie 2022

Mugur Isărescu a transmis miercuri, 6 iulie, că autoritățile „încearcă” să evite măsurile de austeritate, menționând că specificul crizei actuale este diferit de cea din anul 2008. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a precizat că rata anuală a inflației va continua să crească până spre finalul anului 2022 și a făcut apel la absorbția fondurilor europene alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Încercăm să le evităm(…)Criza actuală are un alt specific decât cea din 2007-2008-2009-2010. A naviga între inflație și recesiune când ai asemenea șocuri în același timp, nu este o treabă ușoară. Calibrarea politicii monetare și mixul de politici sunt foarte importante”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unui briefing de presă susținut la sediul BNR, întrebat dacă este nevoie de implementarea unor măsuri de austeritate.

Guvernatorul Băncii Centrale a explicat că rata anuală a inflației a ajuns la 8,3% din cauza scumpirilor prețurilor la energie electrică și gaze, scumpirii prețurilor la carburanți și efectelor generate de războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate de Occident.

Suntem gata să folosim toate instrumentele când trebuie în dozajul necesar, să calibrezi politica monetară încât să eviți o recesiune. Pare că va fi greu de evitat, nu numai la noi, în lume, dar la noi ar apărea (…) dificultăți în plus (…) Partea fiscal-bugetară, avem deficit mare, nu ai cum să mai faci corecția bugetară în perioadă de recesiune, veniturile scad, nu poți nici să majorezi impozitele fiindcă accentuezi recesiunea”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a făcut apel la folosirea fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Absorbția fondurilor UE (…) e condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte, fiind esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv tranziția energetică(…)O cheie sunt acești bani europeni, ne pot ajuta foarte mult să ieșim din dilemă”, a precizat Isărescu.

CITEȘTE ȘI: Rata dobânzii de referință a fost majorată cu 1% / Decizia BNR intră în vigoare de miercuri

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *