Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Moscova: Exerciţiile NATO Steadfast Defender semnifică o „întoarcere irevocabilă” la manevrele Războiului Rece

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Dimensiunea exercițiilor NATO Steadfast Defender 2024 este caracterizată de ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Aleksandr Grușko, ca reprezentând o „întoarcere irevocabilă” a alianței la manevrele specifice Războiului Rece, conform declarațiilor furnizate agenției de presă RIA, citate de Reuters.

Joi, NATO a declarat că inițiază cel mai amplu exercițiu militar de după Războiul Rece, angrenând aproximativ 90.000 de militari. Scopul acestuia este să simuleze modalitățile prin care trupele americane ar putea sprijini aliații europeni în țările situate în apropierea Rusiei, pe flancul estic al alianței, în eventualitatea izbucnirii unui conflict cu un adversar considerat „aproape egal”.

„Aceste exerciţii sunt un alt element al războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat Gruşko pentru RIA.

„Un exerciţiu de această amploare marchează întoarcerea definitivă şi irevocabilă a NATO la manevrele Războiului Rece, când procesul de planificare militară, resursele şi infrastructura sunt pregătite pentru confruntarea cu Rusia”.

NATO nu a făcut referire directă la Rusia în comunicatul său despre exercițiu, însă în documentul său strategic principal, Rusia este identificată ca fiind cea mai importantă și imediată amenințare la adresa securității statelor membre NATO.

În februarie 2022, Rusia a declanșat o invazie pe scară largă în Ucraina, eveniment pe care Kievul și aliații săi occidentali l-au caracterizat drept o ocupare imperială fără provocare a teritoriilor. De atunci, Moscova și ministrul său de externe, Serghei Lavrov, au acuzat adesea „Occidentul colectiv” de desfășurarea unui „război hibrid” împotriva Rusiei, susținând Ucraina cu sprijin financiar și militar.

Steadfast Defender 24, cel mai amplu exercițiu al NATO „în decenii”, va începe săptămâna viitoare și se va desfășura pe parcursul mai multor luni, având participarea a 90.000 de militari din cadrul Alianței Nord-Atlantice. Scopul acestuia este să demonstreze că NATO este capabilă să-și apere teritoriul până la frontiera cu Rusia.

foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii