Friday, May 17, 2024
Jurnalism corect


NATO organizează cele mai mari exerciții de după Războiul Rece, cu 90.000 de soldați

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 ianuarie 2024 Etichete: , ,

NATO inițiază cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, implicând 90.000 de soldați în cadrul exercițiilor Steadfast Defender 2024. Exercițiul urmărește să simuleze modul în care forțele americane ar putea sprijini aliații europeni în cazul unui conflict cu un adversar „aproape egal”, în special de-a lungul flancului estic al NATO, la granița cu Rusia, relatează Reuters.

Peste 50 de nave, inclusiv portavioane și distrugătoare, împreună cu 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone, vor participa la exercițiile Steadfast Defender 2024. Exercițiul va implica, de asemenea, 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă pentru infanterie. NATO a subliniat că exercițiile au ca scop repetarea executării de către alianță a planurilor de apărare regională, în special ca răspuns la un potențial atac rusesc, însă fără a numi explicit Rusia în anunț.

NATO plănuiește exerciții militare de amploare

„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a declarat NATO.

Inițiativa va avea loc în cadrul unui „scenariu simulat de conflict emergent cu un adversar aproape egal”, a informat Cavoli reporterii la Bruxelles, după o reuniune de două zile a șefilor naționali ai apărării.

Ultimele exerciții de o amploare comparabilă au fost Reforger, în 1988, cu 125.000 de participanți, în timpul Războiului Rece, și Trident Juncture, în 2018, care a implicat 50.000 de participanți, după cum a informat NATO. Trupele participante, angajate în simulări de desfășurare a personalului în Europa și în exerciții pe teren, vor reprezenta țările membre NATO și Suedia, care aspiră să se alăture alianței în curând.

La summitul de la Vilnius din 2023, aliații NATO au aprobat planuri de apărare regionale, marcând o schimbare față de o epocă în care planurile de apărare la scară largă erau considerate inutile. Cea de-a doua parte a exercițiului Steadfast Defender va pune accentul pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic. Locațiile cheie pentru exerciții includ statele baltice, considerate cele mai vulnerabile la un potențial atac rusesc, Germania, ca centru pentru întăriri, și țări NATO periferice precum Norvegia și România.

foto: Pixabay

Comentarii