Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Senatul a adoptat modificări la Codul de procedură penală: Judecătorii vor avea la dispoziție maxim 120 de zile pentru pronunțarea și motivarea sentinței

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 mai 2021

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de modificare a Codului de procedură penală, în acord cu decizia Curții Constituționale din 7 aprilie, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Rezultatul votului: 89 de voturi – pentru, 1 vot – împotrivă și 42 de abțineri.

De la încheierea procesului, judecătorii ar avea la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile, faţă de 30 de zile cât prevede forma aflată în vigoare, pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.

„Pe 7 aprilie CCR a pronunțat o decizie prin care a constatat ca fiind neconstituționale unele prevederi din Codul de procedură penală. Comunicatul a fost pe larg motivat iar, în esență, Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale ulterior pronunțării minutei lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiție. Inițierea acestui proiect răspunde unei urgențe, asigurarea apărărilor drepturilor celor care sunt părți în procesele penale”, a afirmat Simona Spătaru, senator USR PLUS.

Cu toate că nu au contestat pe fond modificările, senatorii s-au opus proiectului pe motiv că ar fi fost realizat în grabă, până la publicarea motivării Curții Constituționale

„Sunt un susținător a ideii că instanța să motiveze fiecare hotărâre judecătorească. Votarea acestei legi înseamnă că Senatul este inutil. (…) Fără a contesta pe fond nevoia motivării deciziilor în momentul pronunțării unor hotărâri, adoptarea în grabă a acestor modificări nu este necesară. Acest text încalcă articolul 147 din Constituție care prevede că Parlamentul trebuie să pună în acord prevederile neconstituționale, ori noi nu știm cum să punem de acord. Decizia Curții nu a fost publicată”, a afirmat Robert Cazanciuc, senator PSD.

Proiectul de lege va fi transmis către Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW