Monday, November 30, 2020
Jurnalism corect


Modificări la Legea Educației | PLUS îi cere președintelui Iohannis să nu promulge proiectul de act normativ

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Fara categorie , at 11 februarie 2020 Etichete: , , , ,

PLUS îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările adoptate, marți, de Senat care aduc mai multe schimbări în Legea Educaţiei Naţionale. Nemulțumirea PLUS se referă la un amendament care permite rectorilor să ocupe mai mult de două mandate complete consecutive.

„Vă solicităm prin prezenta scrisoare publică respingerea legii trimise de către Camera Senatului pentru promulgarea în forma actuală. Dacă sunteţi un preşedinte curajos cu adevărat, amendamentul de care România are nevoie este acela prin care textul legii ar deveni: ‘Art. 213. Aliniatul (7) Durata mandatului de rector este de patru ani. O persoană nu poate cupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive complete sau incomplete”, se arată în scrisoarea publică semnată de PLUS.

Potrivit PLUS, modificările aduse Legii Educației reprezintă „un atac frontal declanşat asupra şanselor reale de transformare” a învăţământului universitar.

„Ieri, a fost adoptată de către Senat şi trimisă către promulgare modificarea adusă la Legea 1/2011 a Educaţiei prin Legea 159/2019. La această lege, un amendament de ultim moment (amendamentul nr. 39), adus chiar de către preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului, Liviu Marian Pop, elimină limitarea rectorilor la două mandate succesive ‘complete’, permiţând prin modificarea adusă ca rectorii să poată avea aceste funcţii pe viaţă”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, procedurile de alegere a conducerii facultăților și univărsităților au devenit din ce în ce mai politizate.

„Am asistat în aceşti 30 de ani la modul în care studenţii au pierdut dreptul de veto din Senate, cum alegerile conducerii facultăţilor şi universităţilor au devenit din ce în ce mai politizate şi manipulate, nu mai alegeam oameni, ci echipe, membrii în aceste echipe veneau la pachet cu voturile departamentelor sau facultăţilor lor. Aşa se face că au putut ajunge rectori acei profesori care în anii ’90 erau scoşi afară de la ore de către studenţi”, se arată în scrisoarea PLUS.

Citește și Modificări importante la legea educației, adoptate tacit de Senat/ Numărul elevilor din fiecare clasă va fi redus

sursa foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW