Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Modificarea limitei de vechime necesară pentru a fi numit procuror la DIICOT și DNA, avizată negativ de CSM

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 13 mai 2021

Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ propunerii de modificare a limitei de vechime necesară pentru a fi numit în funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție (DNA) sau la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de modificare a Legii nr. 304/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul reducerii vechimii necesare pentru numirea procurorilor la DNA și DIICOT”, este decizia CSM.

Proiectul legilor justiției a fost trimis spre avizare către CSM pe 26 martie. Ulterior, pe 8 aprilie, proiectul a fost retrimis de ministrul Stelian Ion, deoarece, inițial, nu au fost respectate circuitele de avizare.

Noi proceduri pentru numirea în funcţia de procuror DNA şi DIICOT

„Conform proiectului, pentru a fi numiți în cadrul DNA şi DIICOT, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimi 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 7 ani în funcția de procuror sau judecător şi să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat potrivit dispozițiilor legale şi regulamentului aprobat prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție. Concursul este organizat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respectiv de Direcția Națională Anticorupție şi constă în susținerea unui interviu”, este modificarea din proiectul legilor justiției, ce a fost avizată negativ de CSM.

Ce spune legea în vigoare

Potrivit actualei forme a Legii privind organizarea judiciară, pentru a fi numiți în cadrul DIICOT și DNA, procurorii trebuie să aibă o vechime de cel puțin 10 ani.

Pentru a fi numiți în cadrul Direcției de Investigarea a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism , procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 10 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma interviului organizat de către comisia constituită în acest scop.

 Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, e forma în vigoare a Legii 304/2004.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *