Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mobilizare în Rusia. Armata este mai numeroasă cu 200.000 de soldați, dar țara a pierdut sute de mii de cetățeni

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Federația Rusă susține că peste 200.000 de persoane au intrat în armată în ultimele 2 săptămâni, de când Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, notează Reuters. Alți aproximativ 1 milion de cetățeni ruși au plecat din țară în aceeași perioadă, arată datele obținute de Forbes.

Anunțul referitor la numărul cetățenilor ruși care au intrat în armată pe fondul mobilizării a fost făcut marți, 4 octombrie, de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Deși decretul referitor la mobilizare nu prevede un număr maxim, oficialii ruși, inclusiv Șoigu, au spus de mai multe ori că ar fi vorba de 300.000 de persoane vizate.

În schimb, publicațiile media occidentale au transmis, în ultimele 2 săptămâni, mai multe cazuri ale unor persoane mobilizate, deși nu aveau experiență militară sau erau prea în vârstă pentru a mai intra în armată. Chiar și Kremlinul a recunoscut că au existat probleme în acest sens.

Astfel, aproximativ 700.000 de cetățeni ruși au fugit din țară începând cu 21 septembrie, data la care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea. O altă sursă citată de Forbes arată că numărul acestora s-ar situa în jurul bornei de 1 milion.

Datele referitoare la numărul celor care au ieșit din Rusia cuprind inclusiv cetățenii ruși care au părăsit țara din motive turistice.

Printre statele preferate de cetățenii ruși este Kazahstan, unde au intrat aproximativ 200.000 în ultimele 2 săptămâni, din care au mai rămas aproximativ 53.000, potrivit datelor Ministerului kazah de Interne.

De la începutul anului 2022 și până la începutul lunii septembrie, autoritățile ruse arătau că 419.000 de persoane au părăsit țara, număr dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sursă foto: Vladimir Putin / Facebook

Comentarii