Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Misterul presupusei otrăviri a oligarhului rus Roman Abramovici

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 martie 2022

Roman Abramovici și alți doi membri ai delegației Ucrainei pentru negocierile de pace ar fi fost otrăviți în timpul unei vizite în Kiev, la începutul lunii martie, notează The Wall Street Journal (WSJ). Oligarhul rus ar fi orbit pentru câteva ore. 

Abramovici, parlamentarul ucrainean Rustem Umerov și un alt negociator au dezvoltat simptome pe care experții le leagă de o posibilă otrăvire, în urma întâlnirii din 3 martie de la Kiev. Simptomele au inclus înroșirea ochilor, lăcrimare constantă și dureroasă și decojirea feței și a mâinilor. Roman Abramovici ar fi orbit pentru câteva ore, potrivit unei persoane familiarizate cu problema, citată de WSJ. 

Starea lui Abramovici și a celorlalți doi negociatori implicați în incident s-a îmbunătățit de atunci, iar viața lor nu se află în pericol.

Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de stabilit dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un atac de radiații electromagnetice.

Bellingcat, grupul de jurnalism de investigație din Țările de Jos, a spus că cei trei bărbați au consumat doar ciocolată și apă în orele de dinaintea apariției simptomelor. Bărbații au mers într-un apartament din Kiev în noaptea de după încheierea discuțiilor și au început să se simtă rău. A doua zi, grupul a fost condus de la Kiev la Lviv, în drum spre Polonia și apoi spre Istanbul, unde au fost tratați. 

Sfatul Ministerului ucrainean de Externe pentru participanții la negocieri

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, a sfătuit negociatorii să fie precauți la întâlnirile cu partea rusă, în lumina presupusei otrăviri, potrivit Independent.

Astăzi, 29 martie, are loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, găzduită de Turcia, la care participă și Roman Abramovici, în ciuda suspiciunii de otrăvire.

Oligarhul rus, care are legături de lungă durată cu președintele Vladimir Putin, s-a implicat în încercările de a pune capăt războiului din Ucraina la scurt timp după ce Moscova a început invazia, în data de 24 februarie.

WSJ a mai scris că Zelenski i-ar fi cerut președintelui Biden să nu impună sancțiuni împotriva lui Abramovici, deoarece este implicat în negocieri, potrivit unor persoane familiare cu apelul. El a fost în schimb sancționat de Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Întrebat despre Abramovici într-un interviu acordat duminică, Zelenski a spus că nu va comenta discuțiile sale cu Biden. El a menționat însă că Abramovici a încercat să ajute în chestiuni umanitare, în special la evacuarea civililor ucraineni din orașul asediat Mariupol.

Cine este Roman Abramovici

Născut în 1966 în Uniunea Sovietică, în apropierea graniței cu Ucraina, Roman Abramovici a rămas orfan la vârsta de doar trei ani, fiind crescut de rude în Komi, în nord-vestul Rusiei, relatează BBC.

A părăsit școala la 16 ani, a lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie, înainte de a vinde jucării din plastic, parfumuri și deodorante la Moscova. 

După destrămarea Uniunii Sovietice și slăbirea controlul statului asupra resurselor minerale, Abramovici a preluat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus în cadrul unei licitații trucate. A dat pe Sibneft aproape 250 de milioane de dolari. 10 ani mai târziu a vândut-o înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari.

Abramovici a fost apoi implicat în „războiul aluminiului” din anii 1990, când oligarhii s-au luptat pentru controlul acestei industrii. „La fiecare trei zile, cineva era ucis”, a declarat el în 2011.

Oligarhul a devenit apoi un aliat al președintelui Boris Elțîn și un actor pe scena politică post-sovietică, având la un moment dat chiar un apartament la Kremlin. Când Elțîn a demisionat în 1999, Abramovici s-a numărat printre cei care l-au susținut pe premierul de atunci Vladimir Putin, fost spion KGB, ca succesor al lui Elțîn la Kremlin.

În 2003, Roman Abramovici a dat lovitura în lumea fotbalului atunci când a cumpărat Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei, într-o tranzacție în valoare de 140 de milioane de lire sterline.

Bloomberg i-a estimat averea la 13,7 miliarde de dolari, ceea ce l-ar plasa pe locul 128 în topul celor mai bogate persoane din lume. Forbes a calculat că averea sa ar fi de 12,3 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 142.

Roman Abramovici a anunțat vânzarea clubului Chelsea cu opt zile înainte de impunerea sancțiunilor.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW