Friday, October 11, 2024
Jurnalism corect


Misterele lucrării făcute de Primăria Sectorului 3 în fața Ministerului Culturii, unde doi oameni au murit și patru au fost răniți

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 5 august 2021 Etichete: , , ,

Pe măsură ce ancheta în cazul muncitorilor morți în centrul Bucureștiului avansează, ies la iveală tot mai multe informații care ridică semne de întrebare. Firma deținută de Primăria Sectorului 3 nu ar fi avut autorizație pentru lucrări, Ministerul Culturii susține că nu știa de lucrările de pe propriul spațiu, în vreme ce statul nu a luat măsuri deși o instituție a sa a controlat firma inclusiv în ziua tragediei.

De ce nu exista autorizație pentru lucrări?

Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții susțin că lucrarea de lângă Ministerul Culturii nu avea autorizație.

De această dată, pe șantierul deschis lângă Biblioteca Națională, nu au mai fost făcute doar lucrări fără avize și fără autorizații care nu respectă normele de mediu, ca pe Esplanada, ci, se pare, lucrări nelegale de punere în siguranță a unui drum, dar asta după ce au fost puse bordurile și elemente de iluminat”, susțin și cei de la USR PLUS într-un atac la adresa lui Robert Negoiță.

E greu de înțeles cum lucrări derulate pe spațiul unui minister, aflat în mijlocul Bucureștiului, nu atrag atenția unor instituții de control.

Chiar nu știa Ministerul Culturii de lucrările de sub geam?

Într-o reacție dată la scurt timp după tragedie, Ministerul Culturii susține că nu are nicio legătură cu lucrările.

Terenul se află în proprietatea statului și administrarea Ministerului Culturii, însă lucrările nu au fost solicitate sau contractate de către instituția noastră. Urmează să ne adresăm Primăriei Sectorului 3 pentru a obține toate informațiile cu privire la existența documentației necesare pentru lucrările efectuate”, se arată în comunicatul instituției.

De ce nu a intrat statul pe fir după controlul făcut de Garda de Mediu?

Culmea, firma Primăriei a fost amendată pentru depozitarea unor materiale chiar în vecinătatea lucrărilor.

Cu câteva săptămâni înainte, inspectorii au sancționat compania iar în ziua tragediei, cu puțin timp înainte de prăbușirea pământului, Garda de Mediu a fost din nou în control și a constatat nereguli.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Ce au depistat autoritățile la firma Primăriei Sectorului 3 care lucra pe șantierul unde doi muncitori au murit

Deși Garda de Mediu nu are atribuții legate de lucrări iar controalele s-au desfășurat pe un spațiu din apropierea șantierului, nu pe șantier, este greu de înțeles de ce nu au fost sesizate instituțiile care ar fi putut verifica, măcar, ce se întâmplă în locul de unde provin materialele pentru care au apărut sesizări.

Negoiță, zilnic pe șantier?

Un secretar de stat din Ministerul Culturii, Iulia Popovici, susține că primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, venea zilnic pe șantier.

Nimeni dintre cei cu care interacționez zilnic în Min. Culturii nu știa ce se produce pe terenul unde a avut loc, ieri, accidentul mortal. Umblau zvonuri – în urma vizitelor zilnice ale primarului Negoiță – că se fac terase sau un teatru de vară. Cu toții ne-am plîns de lipsa panoului informativ”, a scris Popovici, pe Facebook.

Tot secretarul de stat vorbește despre problemele apărute în urma lucrărilor.

O parte a clădirii ministerului se zguduia zilnic, în mici cutremure, de la lucrări (nu vreți să știți cum e). Un coleg a trebuit să intervină și să atragă atenția asupra riscului asupra structurii dacă nu se păstrează stratul de pietriș pe sub ce voiau ei să toarne acolo (a ieșit cu scandal cu structuristul).

Cît despre adresa din martie, lucrările actuale au pornit prin iulie (sau final de iunie).

Între timp, la ventilația nefuncțională și jumătate din lifturi blocate la parter s-a adăugat o țeavă de apă care s-a spart, trimițînd mare parte din personal în telemuncă. Sincer, nu cred să se țină ministerul de amenajări peisagistice”, a mai scris Iulia Popovici.

Cum e posibil, totuși, ca instituția să ignore lucrări care îi provoacă atâtea probleme? De ce Ministerul Culturii susține abia DUPĂ producerea incidentului că va cere informații de la Primăria Sectorului 3?

S-au luat măsuri pentru protecția muncitorilor?

Imediat după producerea tragediei au apărut informații potrivit cărora nu au fost respectate normele impuse în cazul unor astfel de lucrări. Astfel, malul de pământ nu ar fi fost asigurat.

După ce s-a surpat, pământul a surprins cinci muncitori, dintre care doi au murit. Al șaselea a fost rănit la picior.

Soția unuia dintre bărbații decedați a declarat, la ieșirea de la audieri, că soțul său a mers acasă înainte de tragedie să ia un flex. De ce a fost nevoit bărbatul să apeleze la flexul de acasă?

Main News a solicitat o reacție și din partea firmei pe care o deține Primăria Sectorului 3, care se ocupa de lucrări, însă până acum răspunsul nu a venit.

De ce nu răspunde primarul?

Imediat după tragedie, primarul Robert Negoiță a postat un mesaj pe Facebook, în care și-a exprimat regretul cu privire la tragedie.

Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample”, adaugă Negoiță. Postarea integrală, aici.

În ciuda încercărilor presei, Negoiță nu a avut altă poziție public. Inclusiv Main News i-a cerut edilului o reacție cu privire la informațiile apărute în spațiul public, însă Robert Negoiță nu a răspuns până acum.

Negoiță: ne-am obișnuit să facem lucrări în zone pe care nu le administrăm!

În 28 iulie, cu câteva zile înainte de tragedie, primarul Robert Negoiță a susțint într-o ședință de consiliu că se întâmplă frecvent să fie făcute lucrări în zone pe care primăria nu le administrează. Reacția edilului a venit în contextual votării unui proiect pentru transmiterea terenului unde se află Policlinica Vitan în administrarea Primăriei Sectorului 3, de la Primăria Generală.

Noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm. Ne-am obișnuit în ultimii ani să facem treaba asta, mulți ani. Avem nenorociri lăsate de, începând de la municipalitate, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii și alte ministere care au active, care au terenuri, clădiri în administrarea sectorului 3 și care le lasă vai de neamul lor. Și noi ne-am obișnuit să le facem treaba lor, să le întreținem, mai mult sau mai puțin asumat. Adică mai mult sau mai puțin în coordonare cu dumnealor pentru că aia e”, a spus Negoiță, potrivit publicației Buletin de București.

Main News va publica răspunsurile la reacțiile solicitate pe măsură ce instituțiile/persoanele vor răspunde.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *