Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma: Nu a existat Mineriadă
Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a fost audiat, luni, la Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Potrivit Digi24, el a declarat că „nu a existat mineriadă” și că el nu a fost în București pe 13 iunie 1990, când s-au declanșat violențele împotriva manifestanților din Piața Universității.
„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”, susține Miron Cozma.
În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță.
Context
În legătură cu dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au decis, la data de 19 aprilie 2024, să continue urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu, fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României în momentul faptelor. Ancheta vizează posibila săvârșire de infracțiuni contra umanității, în variantele prevăzute de articolele 439 alin. 1 literele a) (cu 4 subiecți pasivi secundari), f) (cu cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), g) (cu cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari) și j) (cu cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) din Codul Penal, cu aplicarea articolului 5 din același cod penal.
Procurorii militari ar fi susținut că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului ar fi hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care ar fi militat în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și și-au exprimat pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care dețineau puterea politică la acel moment.
Ar fi fost implicate în acest atac, în mod presupus ilegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.
Conform Parchetului Militar, atacul ar fi fost desfășurat în dimineața zilei de 13 iunie 1990 și ar fi avut următoarele consecințe: decesul prin împușcare a patru persoane, violarea a două persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane și privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive politice, a unui număr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane ar fi fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde ar fi fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când ar fi fost lăsate să plece, după o cercetare sumară. Fostul președinte Ion Iliescu ar fi fost acuzat de procurorii militari că ar fi dat ordinul pentru evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin angajarea unor muncitori din marile întreprinderi din București.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Comentarii