Saturday, April 27, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Transporturilor nu-și dorește companii din China la licitații

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 ianuarie 2021

Companiile din China nu sunt bine venite la licitațiile pentru marile proiecte de infrastructură de transport din România, cel puțin asta a lăsat să se înțeleagă ministrul de resort, Cătălin Drulă, într-un interviu acordat joi.

Oficialul a făcut referire la recomandările Comisiei Europene care nu interzic aplicarea unor anumite criterii în caietele de sarcini astfel încât companiile chineze să poată fi împiedicate să participe la licitații.

„Cu privire la firmele din China se pune problema ajutoarelor de stat, de corectitudinea concurenței, de respectare a normelor europene, dreptul muncii. Există niște orientări de la Comisia Europeană care spun că la licitațiile publice organizate de statele membre există obligația de a primi firme doar din celelalte state UE plus din statele cu care UE are tratate de reciprocitate, SUA, Canada, Japonia, Armenia, Republica Moldova, dar în care China nu se află. Comisia Europeană are insistent discuții pe tema corectitudinii participării acestor firme care nu concurează pe picior de egalitate. Dacă ești subvenționat, nu respecți dreptul muncii nu prea este în este în regulă. Eu m-am uitat pe caiete de sarcini de la Asfinag (n.r. – corespondentul CNAIR din Austria) și scrie că nu poți participa dacă ești extracomunitar”, a declarat Cătălin Drulă pentru Hotnews.ro.

În ceea ce privește secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, unde China Railway este foarte aproape să câștige contractul, Cătălin Drulă a precizat că procedura nu va fi anulată.

Amintim că o altă firma chineză, Sinohydro Corporation, a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția Variante de ocolire Zalău. De asemenea, la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, estimată la peste 1 miliarde de euro, cinci asocieri formate din firme chineze au depus oferte.

CITEȘTE ȘI: China Railway, foarte aproape de a câștiga licitația pentru secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești / Curtea de Apel București a respins plângerea CNAIR

CITEȘTE ȘI: Autostrada Sibiu – Pitești: 15 oferte, majoritatea din China și Turcia, la licitația pentru secțiunea 3

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW