Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiţiei susţine că există şanse ca cercetările în dosarul 10 august să se reia: Ordonanţa de clasare trebuie comunicată tuturor părţilor, au primit-o doar 16 persoane. Ulterior, vor putea contesta

By Redactia , in Justitie Stirile zilei , at 5 martie 2021 Etichete: ,

Ministrul Justiţiei a explicat, procedural, care sunt variantele de continuare a cercetărilor din dosarul 10 august. Chiar dacă judecătorii au respins cererea DIICOT de reluare a cercetărilor privindu-i pe şefii Jandarmeriei Române de la acel moment, victimele care nu au primit ordonanţa de clasare pot contesta închiderea dosarului la procurorul ierarhic superior şi, dacă este cazul, în instanţă. Ministrul a precizat că se fac cercetări şi pe alte paliere privind evenimentele din 10 august 2018.

Ministrul Justiţiei: E posibil orice

„Ordonaţa de clasare face obiectul unor dosare aflate pe rolul unei instanţe de judecată. E posibil orice. Ordonanţa de clasare nu a fost comunicată deât unui număr de 16 persoane, în condiţiile în care peste 700 de persoane vatamate au făcut plângere. Daca ne uităm pe lege, vom vedea că trebuie comunicată persoanelor care au formulat sesizări, suspecţilor, după comunicare aceste persoane au dreptul să formuleze plângeri, care sunt soluţionate de procurorul ierarhic superior. În cazul în care solutionarea nu e pozitivă, se poate merge mai departe, către judecătorul de cameră preliminară.

Această plângere poate fi făcută în termen de 20 de zile de la comunicare, eu văd în acest moment că există remedii şi că la acest moment mi se pare prematur să vorbim despre CEDO. Eu îmi doresc să avem lumină în România în acest dosar, nu la CEDO. Tot potrivit legii, când apar elemente noi, se poate redeschide dosarul”, a declarat Stelian Ion.

Stelian Ion: E foarte important să aşteptăm motivarea

Ministrul Justiţiei atrage atenţia că este necesar să fie avute în vedere aspectele reţinute de instanţă în respingerea cererii DIICOT de redeschidere a cauzei, acestea urmând să fie analizate după publicarea motivării.

„Factual, o parte din dosarul 10 august a fost clasat definitiv faţă de unele persoane, este vorba despre persoane din conducerea Jandarmeriei care au fost implicate în evenimentele acelor zile, iar chestiune asta a sucitat un val de emoţie. E foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de respingere a cererii de redeschidere a dosarului. Acea încheiere  e definitivă, însă până nu vedem motivarea, nu putem avea o vedere de ansamblu, procedural, al anchetei si al aflării adevărului.

Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat plângeri, printre care mă număr şi eu, este să avem răbdare să vedem acea motivare. Dosarul 10 august nu se termină aici, nu s-a pus punct. Din acea cauză s-a disjuns o parte către Secţia Parchetelor Militare, acea partea îşi va urma cursul, în acea parte referitoare la interacţiunile jandarmilor subordonaţi cu manifestanţii. Mai există cauză referitoare la alte persoane, care nu deţineau funcţii de militari, nici cu privire la acele persoane şi fapte nu s-a luat vreo decizie finală”, a completat Stelian Ion.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/ministrul-justitiei-sustine-ca-exista-sanse-ca-cercetarile-in-dosarul-10-august-sa-se-reia-ordonanta-de-clasare-trebuie-comunicata-tuturor-partilor-au-primit-o-doar-16-persoane-ulterior-vor-putea/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *