Ministrul Sănătății anunță actualizarea listei substanțelor care afectează șoferii abia în septembrie. Ce spune despre dotările laboratoarelor IML
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 11 iulie, după modificarea OUG privind testarea antidrog a șoferilor că există un proiect prin Banca Mondială pentru dotarea a 6 institute de medicină legală şi 36 de servicii de medicină legală în judeţe.
Guvernul a modificat în ședința de joi, 11 iulie, controversata OUG 84, conform căreia șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest și cer analize de sânge la INML rămân fără permis până la primirea rezultatelor. Astfel, conform noii ordonanțe, șoferii care ies pozitiv la testarea pentru alcool sau droguri și cei care refuză testarea își vor primi permisul înapoi în cel mult 72 de ore, dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval.
„După achiziţie şi instalarea echipamentelor, şi trainingul personalului, va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an iar aceste termen de 72 de ore prevăzut în Ordonanţă, prin punctul meu de vedere, va putea fi scurtat, pentru că fiecare judeţ va beneficia de un astfel de laborator, care poate face atât determinări calitative cât şi cantitative de substanţei stupefiante”, a spus ministrul Sănătății.
Despre lista cu substanţe care ar putea influenţa testul, ministrul Sănătății a spus că există două liste la care lucrează, o listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce autovehicule, pentru că a existat o listă veche, printr-un ordin din 2006 şi se lucrează la actualizarea ei.
„Cea de-a doua listă va fi doar de informare, substanţele care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid. Sunt substanţe care se eliberează pe bază de prescripţie, orice medic care prescrie o astfel de substanţă avertizează pe cel care primeşte subsanţa că afectează capacitatea de a conduce vehicule. Probabil că în decursul acestei veri von finaliza această analiză şi în septembrie vom avea lista completă”, a mai spus Rafila.
Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis duminică, 7 iulie, un punct de vedere în legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84. Specialiștii Consiliului susțin că există substanțe, inclusiv în alimente și medicamente, care deși nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului, pot fi depistate la testele toxicologice.
„Datorită sensibilității extrem de mari a probelor analitice actuale, pot fi detectate substanțe psihoactive la niveluri mult sub cele care pot duce la efecte clinice, putând fi detectate inclusiv substanțe care apar în corp prin mecanism pasiv (de exemplu, inhalarea de fum de marijuana de la o altă persoană, care consumă substanța respectivă poate pozitiva un test rapid sau un test pe sânge pentru cannabis/metaboliți).
Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testelor toxicologice”, se arată în punctul de vedere al Consiliul Superior de Medicină Legală.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii