Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ruptură în principalul partid de la guvernare. Tabăra Cîțu, scrisoare publică de susținere a premierului

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 august 2021

Tabăra din interiorul Partidului Național Liberal (PNL) care îl susține pe Florin Cîțu la Congresul din 25 septembrie consideră că actualul președinte PNL, Ludovic Orban, a avut un comportament lipsit de fair-play politic și că declarațiile acestuia au adus grave prejudicii partidului, într-o scrisoare deschisă semnată de peste 60 de lideri liberali și publicată marți, 17 august.

Considerăm că este dezonorant pentru președintele PNL să susțină campania de linșaj public împotriva premierului susținut de Partidul Național Liberal. Nu a mai existat niciodată în istoria PNL un astfel de moment și este de dorit să nu mai existe altul nici în viitor”, arată tabăra care îl susține pe Florin Cîțu.

Cei care îl susțin pe Florin Cîțu îi cer contracandidatului său să nu mai încurajeze acuzațiile grave și derapajele de limbaj la adresa premierului și precizează că atacurile lansate de Orban la adresa adversarilor săi politici și a președintelui Klaus Iohannis vin în detrimentul intereselor partidului și ale guvernării.

Campania internă pentru funcția de președinte al PNL ar trebui să fie o competiție onestă, corectă, nu o răfuială de ordin personal, care să ne vulnerabilizeze în fața adversarilor. Trebuie să fim uniți acum și vom fi și mai uniți, după 25 septembrie. Florin Cîțu îi va aduce pe toți liderii partidului la aceeași masă, indiferent de opțiunea exprimată. Iar deciziile se vor lua în echipă, și nu unilateral”, susțin liberalii din tabăra Cîțu.

Cei peste 60 de lideri liberali mai arată că vor susține în cadrul ședinței Biroului Permanent Național de miercuri, 18 august, propunerea premierului Florin Cîțu de nominalizare a deputatului Dan Vîlceanu pentru funcția de ministru al Finanțelor.

Ludovic Orban a ieșit la atac

Reacția taberei care îl susține pe Florin Cîțu vine după declarațiile făcute de Ludovic Orban luni, 16 august, când a vorbit despre cele două dosare din SUA ale premierului.

Florin Cîțu a fost prins în anul 2000 în timp ce conducea o mașină sub influența băuturilor alcoolice, infracțiune pentru care a executat 2 zile de închisoare și a avut de plătit o amendă penală. Ulterior, Agenția Mediafax a publicat informații potrivit cărora prim-ministrul ar fi fost chemat în judecată pe 21 iulie 2008, în Iowa, pentru o datorie de 6.698 dolari pe care nu ar fi achitat-o către Maryland National Bank.

Important este ca el, premier în funcție, în momentul când a apărut informația, el trebuia în primul rând să își ceară scuze, să dea lămuriri complete pe tema asta, nu când îl întreabă ‘Ați purtat cătușe?’ sa zică ‘Nu îmi aduc aminte’. Pai eu cred că dacă porți cătușe ții minte toata viața. Răspunsurile astea „Nu știu”, „Nu îmi aduc aminte”, astea nu sunt răspunsuri normale. Episoade de genul ăsta te marchează”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Realitatea PLUS.

Ulterior, Ludovic Orban a vorbit și despre Klaus Iohannis, unul dintre cei mai importanți lideri politici care îl susțin pe Florin Cîțu, afirmând că președintele trebuie să se gândească la soarta PNL, în condițiile în care partidul și-a îndeplinit toate angajamentele față de el.

Preşedintele Iohannis a obţinut al doilea mandat sprijinit de PNL. Şi în primul mandat, am povestit că eu m-am retras din candidatura la preşedinţia PNL ca să fie Klaus Iohannis preşedintele PNL, ca să aibă poziţia de candidat la Preşedinţia României. Decizia mea de retragerea a fost un sacrificiu personal”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Ruptura dintre cele două tabere se adâncește, în condițiile în care Congresul PNL este programat să aibă loc pe 25 septembrie, în aproximativ o lună. Premierul Florin Cîțu, susținut de o mare parte dintre liderii PNL, este așteptat să își depună oficial candidatura în aceste zile.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/ruptura-in-principalul-partid-de-la-guvernare-tabara-citu-scrisoare-publica-de-sustinere/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/ruptura-in-principalul-partid-de-la-guvernare-tabara-citu-scrisoare-publica-de-sustinere/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *