Tuesday, December 6, 2022
Jurnalism corect


Ministrul român de Externe, despre declarațiile omologului său ungur: Oficialul deturnează, în mod regretabil, sensul afirmațiilor președintelui Iohannis

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 29 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, spune că omologul său ungar „deturnează, în mod regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului Ținut Secuiesc”. 

„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect”, transmite Bogdan Aurescu.

MAE consideră „provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”.

Ministerul de Externe mai subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, „indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc”.

Conform comunicatului dat de MAE român, ministerul s-a abținut, în ultima perioadă, să reacționeze la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare.

„MAE român, manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO – s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale. Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, MAE român face apel la reținere și discernământ și pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, arată sursa citată.

Reacția lui Bogdan Aurescu vine după ce ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a postat un video pe pagina sa de Facebook în care a catalogat declarația președintelui României, Klaus Iohannis, referitoare la legea pentru autonomia “Ținutului Secuiesc” ca fiind “necivilizată”.

Citește și Reacția Ungariei după declarația președintelui Iohannis: Mai mult respect pentru maghiari – VIDEO

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW