Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Rafila a anunțat când va fi adoptat certificatul digital al UE necesar pentru traversarea frontierei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 2 februarie 2022

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat miercuri, 2 februarie, că în această săptămâna va fi adoptată valabilitatea de 9 luni pentru certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID, dacă nu este administrată și doza booster.

Documentul este necesar pentru intrarea în țară. Momentan nu se aplică la nivel național.

„Apropo de certificatul digital COVID necesar pentru traversarea frontierei de stat a României: în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt, va fi adoptat, există încă câteva avize care trebuie luate şi, aici, sigur că rămâne ca Guvernul să emită o ordonanţă care să stabilească şi pe teritoriul României, aşa cum este şi în restul Uniunii Europene, condiţiile de traversare a frontierei apropo de certificatul electronic COVID. În interior, probabil că vom lua o decizie ulterioară de comun acord, care să fie favorabilă controlului pandemiei şi, bineînţeles, funcţionării activităţilor economice şi sociale”, a declarat Alexandru Rafila, la începutul ședinței Executivului de astăzi.

Începând de marți, 1 februarie, pentru persoanele care au trecut mai mult de 9 luni de zile de la finalizarea schemei inițiale de imunizare (doza 1 + doza 2), certificatul digital al UE expiră. Documentul a fost implementat pentru facilitarea călătoriilor în Uniunea Europeană.

Astfel, persoanele care nu și-au făcut și a treia doză de vaccin, așa numita doză booster, și pentru care au trecut 9 luni de la vaccinarea completă (a doua doză sau singura doză de Johnson&Johnson), documentul va expira.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat luni, 31 ianuarie, că „acest lucru se va reglementa și în România”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *